x close

Peste trei zile, omenirea își va termina toate resursele regenerabile pentru anul 2016

de G.S.    |    04 Aug 2016   •   22:11
Peste trei zile, omenirea își va termina toate resursele regenerabile pentru anul 2016 416

Omenirea va consuma luni toate resursele pe care planeta le poate regenera într-un an și, prin urmare, va trăi "pe datorie" până în 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, arătând că acest moment intervine în fiecare an tot mai devreme.

Data de 8 august va marca pentru Pământ "ziua depășirii" ("earth overshoot day" în engleză). Începând din acea zi, "vom trăi pe datorie", anunță Global Footprint și WWF (World Wildlife Fund) într-un comunicat preluat joi de AFP.

Global Footprint ia în considerare în calculele sale amprenta carbon, resursele consumate în pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei.

În 2015, "ziua depășirii" a fost în 13 august, iar data "avansează inexorabil din anii 1970", arată cele două ONG-uri. În 1970, momentul a fost în 23 decembrie și de atunci data a fost tot mai devreme: 3 noiembrie în 1980, 13 octombrie în 1990, 4 octombrie în 2000, 3 septembrie în 2005 și 28 august în 2010.

"Pentru a răspunde nevoilor noastre, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,6 planete" pe an, arată Global Footprint și WWF. "Costul consumului excesiv este deja vizibil: lipsă de apă, deșertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pește, despăduriri, dispariția unor specii", adaugă ONG-urile.

"A trăi pe datorie nu poate fi decât provizoriu fiindcă natura nu este un zăcământ din care să putem scoate la infinit", subliniază comunicatul menționat.

Sursă: Agerpres
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati