Antena 3 CNN Life Știinţă Pericol uriaş în LABORATOR. Cercetătorii se joacă de-a Dumnezeu. "Ar putea isca oricând o PANDEMIE"

Pericol uriaş în LABORATOR. Cercetătorii se joacă de-a Dumnezeu. "Ar putea isca oricând o PANDEMIE"

Pericol uriaş în LABORATOR. Cercetătorii se joacă de-a Dumnezeu. "Ar putea isca oricând o PANDEMIE"
de O.P.    |    23 Mai 2014   •   09:56

Experimentele de laborator care modifică genetic virusuri periculoase, cum este cel al gripei aviare, pentru a le face mai uşor de transmis, sunt tot mai contestate în mediul ştiinţific.

Epidemia de gripă porcină, care a reapărut brusc în 1977, după ce nu se mai înregistrase niciun caz timp de 20 de ani, a fost provocată de un accident de laborator.

Asemenea incidente sunt foarte rar, dar, când se întâmplă, efectele pot fi devastatoare. Recent, cercetătorii au reuşit să modifice virusul gripei aviare, H5N1, astfel încât să se transmită direct de la om la om, scrie descopera.ro.

Savanţii spun că aceste experimente sunt esenţiale pentru a înţelege mai bine acest virus şi pentru a obţine vaccinuri mai bune.

În decursul timpului au mai fost accidente de laborator. În anul 2003 un angajat de la un laborator din Singapore s-a infectat accidental cu SARS, iar în 2004 un savant rus a murit după ce s-a înţepat cu un ac contaminat cu Ebola.

În aprilie, Institutul Pasteur din Paris a pierdut 2.000 de doze de SARS, iar în martie Laboratorul Galveston din Texas a declarat pierdută o fiolă cu virusul Guanarito, care provoacă hemoragii interne.

×
Subiecte în articol: experimente laborator
Parteneri
Modificări pentru românii care primesc bonuri de masă
x close