Antena 3 CNN Life Știinţă Spectacol ceresc: Eclipsă totală de lună, vizibilă şi din România

Spectacol ceresc: Eclipsă totală de lună, vizibilă şi din România

Spectacol ceresc: Eclipsă totală de lună, vizibilă şi din România
15 Iun 2011   •   12:06

Românii au fost martorii unei eclipse totale de lună, miercuri seara, începând cu ora 20.24, conform Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Fenomenul a durat peste cinci ore şi a fost vizibil de pe jumătate de glob pământesc.

Strălucirea lunii a scazut, în timp ce partea stângă a discului a inceput să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra a acoperit discul Lunii, iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperită complet de umbră) a început la ora 22.22.

La acel moment, Luna s-a aflat la numai 10 grade deasupra orizontului sud-estic, astfel că cei care au vrut să observe fenomenul dintre blocuri nu l-au putut vedea. A fost  o eclipsă „joasă”, dar frumoasă, pentru că s-a putut fotografia Luna eclipsată împreună cu peisaje de noapte.



Maximul eclipsei s-a produs la ora 23.12
, când Luna a avut o culoare portocalie-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale ne indică gradul de poluare al atmosferei. Luna a iesit complet din umbră la ora 01.02, iar eclipsa s-a terminat la ora 02.01.

Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de la noi se va produce pe 28 septembrie 2015.

Programul Observatorului

Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia eclipsei de Lună, fiind deschis publicului între orele 21.00 şi 04.00. Totuşi, există riscul ca până la ora 22.00 să se nu poată vedea Luna de pe terasa Observatorului.

În afară de Lună, se mai pot observa planeta Saturn, dar şi alte obiecte astronomice.

Observarea eclipsei

Specialiştii spun că, pentru a observa aceasta eclipsă, nu este nevoie de un instrument astronomic sau de un binoclu, spectacolul ceresc fiind vizibil cu ochiul liber.

Totuşi, în cazul în care aveţi un instrument astronomic, îndreptaţi-l spre Lună, pentru a vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.



×
Subiecte în articol: România poluare
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close