Antena 3 CNN Life Știinţă Stresul omoară neuronii. O demonstrează cel mai recent studiu al medicilor din Tel Aviv

Stresul omoară neuronii. O demonstrează cel mai recent studiu al medicilor din Tel Aviv

Stresul omoară neuronii. O demonstrează cel mai recent studiu al medicilor din Tel Aviv
05 Noi 2013   •   20:19

Stresul omoară neuronii. Şi nu e doar o vorbă. O demonstrează cel mai recent studiu al medicilor din Tel Aviv. Specialiştii au descoperit că stresaţii cronic sunt predispuşi la complicaţii, în cazul unor boli. Munca la birou, termenele limită sau comunicarea prin e-mail îmbătrânesc creierul înainte de vreme şi îl fac vulnerabil la stres.

Medicii de la Universitatea din Tel Aviv au mers chiar mai departe de atât. Au vrut să afle cât de tare e afectat creierul uman de stres. Au studiat nivelul de cortizol, hormonul produs de organismul uman când e supus la stres, din părul pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale. (ilustratie cu testele pe par, in filmulete link stres)

Unii oameni, spun specialiştii, sunt predispuşi, din naştere, către o viaţă stresantă. Iar maximul este atins când mediul în care trăiesc e foarte agitat.

Lucrul la birou, comunicarea prin e-mailuri sau lipsa cititului pot fi factori care duc la "îmbătrânirea" creierului, care devine astfel mai vulnerabil în faţa stresului.

 Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de neurologie, a explicat cum solicităm cel mai mult creierul "Este complet nenatural să utilizezi mult mai mult imaginile decât cuvântul, soliciltă alte tipuri de circuite şi sărăceşte partea cognitivă şi de imaginaţie"

Şi, cum stresul nu poate fi exclus din viaţa de zi cu zi, medicii recomandă "protecţia cerebrală": exerciţii fizice sau de gândire, cum sunt jocurile de sudoku, de bridge sau testele de logică.

×
Subiecte în articol: studiu creier
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close