Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu Greenpeace: Fructele şi legumele pe care le mâncăm zilnic sunt pline de pesticide

Studiu Greenpeace: Fructele şi legumele pe care le mâncăm zilnic sunt pline de pesticide

Studiu Greenpeace: Fructele şi legumele pe care le mâncăm zilnic sunt pline de pesticide
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
03 Iun 2012   •   19:10

Fructele şi legumele pe care le cumpărăm sunt pline de pesticide, a scos la iveală un nou studiu realizat de organizaţia Greenpeace.

Specialiştii au testat peste 22.000 de mostre de fructe şi legume pentru a vedea cât de multe pesticide conţin.

Analizele s-au făcut pe cel puţin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare ţară de provenienţă. Aproape toţi strugurii testaţi conţin până la 64 de pesticide diferite, iar concentraţiile cele mai mari sunt la produsele din Chile, Germania, India şi Turcia. 

În ceea ce priveşte citricile, coaja acestora este unsă cu Bifenil, pentru a le da luciu. Acest aditiv este interzis în Uniunea Europeană şi a fost descoperit pe citricele din Argentina, Grecia, Spania, Turcia şi Africa de Sud.

Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia şi Panama nu sunt recomandate consumului. Specialiştii Greenpeace susţin că sunt tratate cu etilenă, un hormon vegetal de maturare a fructelor, pentru a fi coapte mai repede.

Până şi căpşunele, pentru a rezista mai mult timp pe piaţă, sunt tratate cu pesticide. Ele conţin un nivel de pesticide ce depăşeşte 0,01 mg/kg. Este vorba despre cele din Egipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda şi Spania.

Medicii atrag atenţia că expunerea cât de mică la pesticide perturbă sistemul endocrin.  Studiile arată că riscurile de apariţie a bolii  Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expuşi frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalţi. În cazuri de Alzheimer, riscul creşte de două ori. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close