Antena 3 Life Știinţă Studiul care răspunde unei întrebări importante: Înțeleg câinii ce le spunem?

Studiul care răspunde unei întrebări importante: Înțeleg câinii ce le spunem?

31 Aug 2016   •   08:54
Studiul care răspunde unei întrebări importante: Înțeleg câinii ce le spunem?

Câinii înțeleg o parte din limbajul uman, arată un studiu publicat în revista ”Science”.

Experimentul realizat în Ungaria a presupus scanarea și monitorizarea patrupedelor folosind imagistica prin rezonanță magnetică.

Cercetătorii au descoperit că există numeroase asemănări în modul în care creierul câinelui procesează limbajul, cu emisfera dreaptă procesând emoțiile și cea stângă sensurile. Doar atunci când exista un ”acord” între cele două părți câinele era cu adevărat fericit.

”În cazul oamenilor, partea dreaptă a creierului procesează intonația, iar cea stângă sensul cuvintelor. Creierul uman analizează separat ce spunem și cum spunem și apoi integrează cele două tipuri de informații. Am descoperit că este la fel în cazul câinelor” a explicat Attila Andics, de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta.

Această teorie contrazice informațiile conform cărora câinii nu înțeleg sensul cuvintelor și percep doar un singur ton al vocii.

”Câinii percep că este vorba despre o laudă, dacă tonul este unul de laudă, la fel și cuvintele. Acesta este un mic pas pentru a înțelege cum să comunicăm mai eficient cu câinii” au subliniat realizatorii studiului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close