Antena 3 CNN Life Știinţă Tu ce poţi să spui despre el? Experiment inedit al lui Darwin, adus la viaţă în zilele noastre

Tu ce poţi să spui despre el? Experiment inedit al lui Darwin, adus la viaţă în zilele noastre

Tu ce poţi să spui despre el? Experiment inedit al lui Darwin, adus la viaţă în zilele noastre
Sursa foto: foto. DailyMail
16 Mai 2012   •   19:24

Unul dintre ultimele experimente ale lui Charles Darwin, care pare mai mult un truc pe care evoliţionistul îl folosea pentru a-şi distra oaspeţii la masă, a fost readus la viaţă.

Darwin deţinea o colecţie de fotografii care prezintă un francez cu faţa contorsionată din cauza unui tratament cu şocuri electrice, într-o gamă de grimase.

Deci, se pare că undeva între desert şi băutura de final, Darwin îşi confrunta oaspeţii cu diferite imagini şi îi punea să descrie expresiile omului prin propriile cuvinte.

Darwin a adunat apoi 24 de răspunsuri de la diferite persoane. Scopul lui era de a determina dacă emoţiile universale de bază există, şi dacă acestea sunt modificate de istoria persoanei, limbă sau cultură.



Acum, Universitatea Cambridge a repetat experimentul, dar sprijiniţi de avantajele internetului, iar întrebările au fost testate pe 18,000 de oameni.

Universitatea a adăugat: "Una din problemele cu care se confrunta Darwin era dacă le sugera sau nu posibile răspunsuri participanţilor, sau îi lăsa să folosească propriile cuvinte".

Darwin a selectat fotografiile dintr-o colecţie originală de 73 de imagini, realizată de un fiziolog francez numit Benjamin Amand Duchenne.

Duchenne a descoperit muşchii responsabili pentru crearea expresiilor faciale folosind un dispozitiv electric. Îniţial, acesta a vrut să descopere care sunt muşchii responsabili pentru controlul mâinii.

Imaginile sunt surprinse pe persoane care fac anumite grimase cu ajutorul dispozitivului, cât grimase simulate, fără ajutorul acestuia.

În timp ce 24 de rezultate nu îi puteau da lui Darwin un rezultat de încredere, un studiu realizat pe 18,000 de persoane poate da rezultate ştiinţifice.

Dar mai important este faptul că aceste răspunsuri arată diferenţa între cultura de azi şi cea din epoca lui Darwin.

Până acum, cercetătorii au observat că lumea a evoluat atât trans-cultural cât şi trans-istoric. 

×
Subiecte în articol: cercetatori experiment
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close