Antena 3 CNN Life Știinţă Un om de știință de top avertizează omenirea: E doar o chestiune de timp până la impactul catastrofal al unui asteroid! Apel inedit către astronomii amatori: „Acum e timpul vostru!”

Un om de știință de top avertizează omenirea: E doar o chestiune de timp până la impactul catastrofal al unui asteroid! Apel inedit către astronomii amatori: „Acum e timpul vostru!”

Un om de știință de top avertizează omenirea: E doar o chestiune de timp până la impactul catastrofal al unui asteroid! Apel inedit către astronomii amatori: „Acum e timpul vostru!”
Sursa foto: Foto. Alan Fitzsimmons
03 Dec 2019   •   14:04

Impactul catastrofal al unui asteroid suficient de mare încât să șteargă de pe fața pământului întreaga omenire „e doar o chestiune de timp”, susține un om de știință de top, care a lansat un apel către astronomii amatori să dea o mână de ajutor misiunilor spațiale multinaționale menite să salveze Pământul.

Omenirea nu se poate apăra împotriva unui astfel de impact, susține astrofizicianul Alan Fitzsimmons, într-un interviu pentru BBC.

Fitzsimmons a avertizat că planeta riscă un dezastru mortal dacă nu sunt puse în aplicare măsuri de protecție.

„La un moment dat vom fi loviți de asteroizi. Este posibil să nu se întâmple în timpul nostru, dar mama natură controlează când se va întâmpla asta. Și va trebui să facem ceva în acest sens. Va trebui să mișcăm cumva asteroidul, astfel încât să nu ajungă să ne lovească”, a spus Fitzsimmons, profesor la Queen's University din Belfast.

Astronomii urmăresc în prezent aproape 2.000 de asteroizi, comete și alte obiecte care amenință Pământul. Pământul nu a mai văzut un asteroid la scară apocaliptică de la roca spațială care a pus capăt dinozaurilor, în urmă cu 66 de milioane de ani.

Cu toate acestea, obiecte spațiale mai mici, capabile să distrugă un oraș, se prăbușesc din când în când pe Pământ.

Apel către astronomii amatori

În încercarea de a salva Planeta de la un posibil impact fatal cu un astfel de corp ceresc, agenţiile spaţiale au implementat planuri de testare a unei tehnologii ce ar putea juca un rol de protecţie în acest sens.

Unul dintre ele DART, Testul de Redirecţionare a Asteroidului Dublu (en. Double Asteroid Redirection Test), care are ca scop lovirea unui asteroid pentru a-i schimba orbita şi a-l scoate de pe traiectoria sa. O misiune asemănătoare are și programul Hera, al Agenţiei Spaţiale Europene,  a cărui lansare va avea loc în 2024.

"Cercetarea asteroizilor este un domeniu al astronomiei în care observatorii amatori continuă să contribuie esențial. Există multe persoane atât în Irlanda, Marea Britanie, Europa și în întreaga lume care urmăresc regulat asteroizi și chiar măsoară modul în care luminozitatea lor se schimbă cu timpul. Este exact ceea ce căutăm - acești amatori avansați”, a spus Fitzsimmons.

 

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close