Antena 3 CNN Life Știinţă Vrei ochi ochi albaşti? Îi poţi avea în 20 de secunde. Vezi cum

Vrei ochi ochi albaşti? Îi poţi avea în 20 de secunde. Vezi cum

Vrei ochi ochi albaşti? Îi poţi avea în 20 de secunde. Vezi cum
Sursa foto: Foto: pathologyatlas.net
07 Noi 2011   •   17:22

Un tratament cu laser, care are capacitatea de a schimba culoarea ochilor pacienţilor, a fost conceput de curând de un medic american şi se află deja în perioada de testare, informează bbc.co.uk.
   
Medicul Gregg Homer susţine că o expunere de 20 de secunde la razele laser este suficientă pentru a distruge pigmentul din ochii căprui, care vor deveni, treptat, albaştri.
   
Specialistul american a anunţat că are nevoie de o investiţie de 750.000 de dolari pentru a continua testele clinice.
   
Medicii oftalmologi avertizează însă asupra riscurilor unui astfel de tratament, deoarece distrugerea pigmentului din ochi poate să conducă la apariţia unor afecţiuni oculare, dacă razele de lumină ajung într-o cantitatea prea mare la nivelul retinei.
   
Compania care intenţionează să comercializeze noul tratament, estimează că va fi nevoie de cel puţin 18 luni pentru a finaliza testele de siguranţă.
   
Procedura se bazează pe un sistem computerizat de scanare, care fotografiază irisul şi apoi identifică zonele care trebuie să fie "tratate".
   
Medicii lansează apoi raze laser, folosind un tipar specific fiecărui pacient, acţionând, pe rând, asupra unei zone selectate de pe irisul pacientului. După ce toate zonele selecţionate au fost atinse cu aceste fascicule de raze laser, procedura este reluată de câteva ori.
   
Tratamentul durează doar 20 de secunde.
   
"Razele laser agită pigmentul de la suprafaţa irisului. Folosim două frecvenţe care sunt absorbite de pigmentul care dă culoarea închisă a ochilor, iar acestea sunt absorbite complet. Aşadar nu există niciun pericol de a vătăma restul ochiului", a explicat Gregg Homer, care este totodată preşedintele companiei Stroma Medical.
   
"Temperatura creşte şi schimbă structura celulelor de pigmentare. Organismul realizează că există un ţesut vătămat şi sintetizează o proteină. Aceasta recrutează la rândul ei o altă substanţă, care acţionează ca un fel de Pac-man, ce digeră acel ţesut la nivel molecular", a adăugat Gregg Homer.
   
După prima săptămână de tratament, culoarea ochilor devine mai închisă, pe măsură ce ţesutul îşi schimbă caracteristicile. Ulterior se declanşează procesul de "digestie", iar după un interval de 1-3 săptămâni începe să apară culoarea albastră la nivelul irisului.
   
Deoarece pigmentul - denumit melanină - nu se poate regenera, tratamentul este ireversibil.

×
Subiecte în articol: laser medic doctor ochi
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close