Antena 3 CNN Life Știinţă Vremea caldă afectează sistemul imunitar și crește riscul de boli cardiovasculare | Studiu

Vremea caldă afectează sistemul imunitar și crește riscul de boli cardiovasculare | Studiu

Un nou studiu a demonstrat o legătură între vremea caldă și răspunsul imun al organismului, oferind o perspectivă asupra modului în care temperaturile ridicate pot crește riscul de boli cardiovasculare.

Vremea caldă afectează sistemul imunitar și crește riscul de boli cardiovasculare | Studiu
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    27 Mar 2024   •   08:17

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 624 de persoane din Louisville, Kentucky, și au descoperit că vremea caldă a fost asociată cu niveluri crescute ale mai multor citokine, proteine ​​implicate în inflamație. Unul, TNF-alfa, este un marker important al bolilor cardiovasculare.

Căldura a fost, de asemenea, legată de niveluri mai ridicate ale unor tipuri de globule albe cunoscute sub numele de monocite, un semn al inflamației sau al unui răspuns imunitar, conform heart.org.

Nivelurile mai scăzute ale altor tipuri de celule albe din sânge, responsabile de combaterea infecțiilor, au fost de asemenea asociate cu temperaturile ridicate.

Dr. Daniel W. Riggs, autorul principal al studiului, a declarat că este surprins de numărul mare de celule sanguine afectate de expunerea pe termen scurt la vremea caldă. El crede că aclimatizarea la căldură ar putea fi un factor implicat.

Dr. Judith Lichtman, de la Yale School of Public Health, a declarat că studiul este important pentru că încearcă să înțeleagă mecanismele biologice din spatele riscului crescut de boli cardiovasculare în timpul temperaturilor ridicate.

Schimbările climatice vor crește probabil numărul de evenimente extreme de căldură, a spus Riggs. Cercetările viitoare se vor concentra pe efectele pe termen lung ale expunerii la căldură și pe modul în care acestea pot fi reduse.

Totodată, căldura a fost asociată cu niveluri mai scăzute de celule B, care luptă împotriva infecțiilor. Persoanele expuse la temperaturi ridicate ar putea fi mai susceptibile la boli cardiovasculare.

Plantarea copacilor ar putea atenua efectele negative ale căldurii asupra sistemului imunitar.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close