Antena 3 CNN Life Top 5 frici ale românilor în pandemie. Explicaţiile psihologului Mirela Zivari

Top 5 frici ale românilor în pandemie. Explicaţiile psihologului Mirela Zivari

Deşi masca nu mai este obligatorie pe străzi, în zonele neaglomerate, mulţi dintre români evită să renunţe la protecţie. Psihologul Mirela Zivari, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre fricile care le guvernează viaţa românilor.

Top 5 frici ale românilor în pandemie. Explicaţiile psihologului Mirela Zivari
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    18 Mai 2021   •   17:08

Mircea Badea este una dintre persoanele care a ales să poarte în continuare masca de protecție în aer liber, în ciuda faptului că, începând cu data de 15 mai, autoritățile au relaxat o parte din măsuri.

Mircea Badea: "Eu sunt unul care încă poartă mască"

Pe mine nu m-a deranjat niciodată asta (n.r. măsura) cu masca. Cum termin emisiunea, o pun pe bot și o dau jos când intru în casă. N-am zădărnicit, eu nu zădărnicesc!”

Realizatorul emisiunii "În gura presei'', a explicat că nu vrea ca cineva să aibă vreodată motiv să spună că a contractat virusul SARS-CoV-2 "de la Badea".

"Fiecare are motivele lui. Eu nu vreau să zică nimeni vreodată... eu am experiențe multe cu procurori, cu dosare penale... să zică cineva că de la Badea... nu! De la Badea, nu!” N-am zădărnicit, eu nu zădărnicesc!", a declarat Mircea Badea, în cadrul emisiunii sale de luni seara.

Mirela Zivari, psiholog: "Frica încă ne copleşeşte şi în momentul de faţă"

Cred că unii dintre noi au început să prindă acest obicei al măştii şi pentru că, un obicei odată învăţat, intrat foarte mult în mintea noastră, se schimbă foarte greu. La început poziţionăm foarte dificil masca pe faţă, în momentul de faţă, majoritatea au învăţat să o poarte corect şi unii dintre ei chiar nu renunţă atunci când sunt singuri pe stradă, sau chiar în propriile lor maşini. Frica de moarte e o frică pe care noi o cunoaştem a fi specific umană. O avem în toate formele, însă în cantităţi diferite, noi toţi, iar în funcţie de evenimentele pe care le traversăm şi mai ales dacă sunt apropiate de noi, se întâmplă o tragedie undeva în grupul nostru de cunoscuţi, de prieteni, în familie, atunci ea devine mai intensă. Creierul nostru intră într-o stare în care vrea să se protejeze şi să îşi conserve pe cât posibil, sănătatea fizică.

Mirela Zivari: "Topul fricilor s-a schimbat"

Dacă anul trecut, pe locul 1 era frica de moarte, în momentul de faţă putem spune că sunt fricile legate de şomaj, de sărăcie, fricile părinţilor legate de această generaţie a copiilor, fricile legate de vaccinare. Dacă ar fi să facem acum un studiu naţional, un sondaj de opinie, femeile sunt mai puternice şi bărbaţii au mai multe frici.

Femeile au o capacitate mai mare de rezilienţă şi dezvoltă mult mai multe mecanisme de adaptare decât bărbaţii. Char şi statutul socio-economic ar putea să fie luat în consideraţie, când vine vorba de îmbolnăvire. Oamenii care dispun de resurse financiare au o frică de îmbolnăvire mai mică decât cei care sunt în sărăcie, dar lucrurile se pot schimba şi evolua şi în funcţie de contextul social", a spus Mirela Zivari, psiholog.

×
Subiecte în articol: mirela zivari psiholog frici pandemie
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close