Toate bucățile de pui sunt foarte bune pentru sănătate, însă, din mai multe puncte de vedere, umilul piept de pui primește premiul cel mare, potrivit New York Times.
Pe lângă faptul că conține nutrienți implicați în repararea țesuturilor organismului, în dezvoltarea imunității și în creșterea energiei, pieptul de pui conține mai puține grăsimi saturate decât coapsele, picioarele și aripile, ceea ce îl face o alegere optimă pentru persoanele preocupate de sănătatea inimii lor.
Iată câteva moduri în care pieptul de pui este benefic pentru organism.
Pieptul de pui este una dintre cele mai bune surse alimentare de proteine
Pe baza caloriilor, nu există multe alimente integrale mai bogate în proteine decât pieptul de pui. „Ar trebui să mâncați pudră proteică pentru a obține mai multe proteine”, a declarat Dave Bridges, biochimist și profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Michigan.
Pieptul de pui nu conține carbohidrați și conține puține grăsimi, mai ales dacă îndepărtați pielea, a declarat Heidi Silver, director al Diet, Body Composition and Metabolism Core de la Universitatea Vanderbilt. O porție de 100 de grame de piept de pui dezosat, fără piele, conține aproximativ 160 de calorii și 32 de grame de proteine. Aceasta este aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru un adult mediu de 185 de kilograme. (Unele cercetări sugerează că persoanele care fac antrenamente regulate de forță sau de anduranță pot beneficia de un consum mai mare de proteine pe zi). În comparație, o porție similară de somon de crescătorie din Atlantic conține aproximativ 206 calorii și 22 de grame de proteine.
Pe lângă construirea mușchilor, proteinele sunt esențiale pentru repararea celulelor, producerea anticorpilor care luptă împotriva bolilor și producerea enzimelor care mențin sistemele în funcțiune. „Întregul organism este construit din proteine”, a declarat Dr. Silver.
Pieptul de pui este mai bun pentru inimă
Pieptul de pui are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate - cele asociate cu colesterolul ridicat și alți factori de risc pentru bolile de inimă, a spus Dr. Bridges. O porție de 3,5 uncii are doar un gram. Puiul conține, de asemenea, o doză modestă de acizi oleic și linoleic, două tipuri de grăsimi care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, a adăugat el.
Simplul fapt de a adăuga mai mult pui la dieta dumneavoastră nu va reduce neapărat riscul de boli de inimă, a spus Dr. Bridges, dar înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate (cum ar fi șunca sau hot-dog-ul) cu carne de pui ar putea reduce riscul.
Pieptul de pui este plin de vitamine B
Pieptul de pui conține mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacină, și mai mult de 70% din cantitatea recomandată de vitamina B6.
„Aceste substanțe nutritive fac o grămadă de lucruri diferite”, a spus Dr. Silver. Pentru început, sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Fără ele, nu am putea produce dopamină, serotonină sau melatonină - substanțele chimice care ne reglează starea de spirit, somnul, atenția și multe altele. „Avem nevoie de ele pentru memorie, pentru învățare, pentru procesarea cuvintelor și a informațiilor”, a spus ea.
Vitaminele B sunt, de asemenea, esențiale pentru producerea ADN-ului și ajută la transformarea alimentelor în energie, a declarat Lee Murphy, profesor de nutriție la Universitatea din Tennessee, Knoxville.
Care este cel mai bun mod de a consuma piept de pui
Dacă este o opțiune, Dr. Bridges a recomandat cumpărarea de produse organice. Pentru a primi certificarea ecologică, autoritățile cer fermelor avicole să ofere găinilor acces la aer liber și spațiu pentru a se mișca și să le furnizeze hrană ecologică. Există unele dovezi că aceste tipuri de pui conțin puțin mai multe grăsimi benefice și mai puține grăsimi saturate, a spus Dr. Bridges.
Pieptul nu este singura parte a puiului care merită consumată, a adăugat Dr. Silver. Bucățile de carne neagră, cum ar fi coapsele și pulpele, sunt mai grase, dar tind, de asemenea, să aibă niveluri mai ridicate de unele vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B12, fier și zinc.
Pentru a păstra beneficiile puiului pentru sănătatea inimii, Dr. Silver a recomandat utilizarea unei metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi coacerea la cuptor, la grătar, înăbușirea sau prăjirea la aer.