Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru creier

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru creier

Sanatatea incepe cu o minte echilibrata si in aceasta perioada din iulie in fiecare an in lume se promoveaza sanatatea cerebrala.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru creier
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    19 Iul 2021   •   13:09

Este important de stiut ca ceea ce mancam influenteaza in mare masura capacitatea noastra nervoasa, de concentrare dar si in general starea noastra emotionala.

Creierul este un organ cu consum intens de energie, care folosește aproximativ 20% din caloriile corpului, si deci necesită, anumite substanțe nutritive pentru a rămâne sănătos.

Exista asadar, o serie de alimente care pot imbunatati, prin consumarea lor, functiile creierului. Spre exemplu, o dieta bogata in acizi grasi esentiali omega 3, poate ajuta la mentinerea vaselor de sange de la nivel cerebral libere si neobturate si la o functionare corespunzatoare a celulei nervoase.

Si acest lucru se poate realiza foarte simplu consumand de doua – trei ori pe saptamana peste gras, ideal de captura: somn, macrou, scrumbie, somon, crap, etc..

Fructele de padure bogate in antioxidanti flavonoizi sunt o hrană bună pentru creier. Antioxidanții ajută prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Antioxidanții din fructe de pădure includ antocianina, acidul cafeic, catehina și quercetina. E stiut faptul ca antioxidanții din fructele de padure au multe efecte pozitive asupra creierului, inclusiv: îmbunătățirea comunicării între celulele creierului, reducerea inflamației sistemice, cresterea plasticitatii care ajută celulele creierului să formeze noi conexiuni, sporind capacitatea de invățare și memorare, precum si întârzierea bolilor neurodegenerative legate de vârstă și declinul cognitiv

Fructele bogate în antioxidanți care pot intretine sănătatea creierului includ: zmeura, murele, afinele, coacăze negre si dudele

Nucile și semințele sunt o sursă vegetală de grăsimi și proteine sănătoase. Consumul de diverse nuci și semințe este benefic pentru creier, pentru ca aceste alimente conțin acizi grași omega-3 și antioxidanți.

Un studiu din 2014 a constatat că un aport global mai ridicat de nuci a fost legat de o mai bună funcție a creierului la persoanele cu vârste mai înaintate. Nucile și semințele sunt, de asemenea, surse bogate de vitamina E antioxidantă, care protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Nucile și semințele cu cele mai mari cantități de vitamina E includ: semintele de dovleac si floarea soarelui crude, nuca, migdalele si alunele de padure

Cerealele integrale, oul, boabele de cafea si cacao, ceaiul verde si toate legumele cu frunze verzi sunt ate aimente care intretin sanatatea creierului.

Substantele care trebuie cat mai putin consumate sau chiar eliminate pentru o buna sanatate a mintii sunt: alcoolul consumat in exces, colorantii alimentari artificiali, indulcitorii artificiali, extractele de cola, bauturile carbogazoase dulci baute constant, grasimile hidrogenate, nicotina, abuzul de paine alba si nu in ultimul rand, supra-alimentatia.

Fiecare dintre aceste substante au mecanisme de actiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasa, nicotina cauzeaza constrictia capilarelor si limiteaza fluxul sanguin la nivel cerebral, grasimile hidrogenate cauzeaza boala coronariana, colorantii artificiali au efecte negative, in special asupra dezvoltarii copiilor, zaharul rafinat si carbohidratii simpli dezechilibreasa organismul la nivel metabolic (hipoglicemie, diabet), etc.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close