Un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populaţiilor din sudul Europei arată că există o proporţie inversă între frecvenţa utilizării cepei în alimentaţie şi riscul de apariţie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, laringian, de sân, ovarian, de prostată, colorectal ori renal. Consumul a cel puţin o jumătate de ceapă crudă pe zi a fost asociat, într-un alt studiu, realizat de cercetători din Franţa, cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi cu o scădere semnificativă a incidenţei cancerului de sân. Ceapa ar ţine la distanţă teribila maladie pentru că are un conţinut ridicat de seleniu.
Usturoiul are proprietăţi anticoagulante, care-l fac important în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor. Cercetătorii de la Universitatea Cuyo din Argentina au descoperit şi cum îi păstrăm intacte aceste proprietăţi: zdrobindu- l înainte de a-l mânca sau a-l găti. La fel de important este să nu-l gătim timp îndelungat (ideal, nu mai mult de 3 minute) şi să nul preparăm sub nici o formă la microunde, fiindcă îşi pierde toate calităţile.
Mai mult pe Libertatea.ro.
Ştiri video recomandate