Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Folosești o țigară electronică? Renunță imediat la ea!

Folosești o țigară electronică? Renunță imediat la ea!

Folosești o țigară electronică? Renunță imediat la ea!
12 Sep 2017   •   20:59

Noi studii prezentate la Milano avertizează asupra potenţialelor riscuri asupra sănătăţii a ţigaretelor electronice, care nu ar trebui vândute ca alternativă la ţigările convenţionale, relatează EFE. 

Studiile arată că toate lichidele folosite pentru ţigaretele vândute în nouă ţări europene conţineau cel puţin o substanţă cu risc pentru sănătate. Pe de altă parte, rezultatele unui sondaj realizat între fumătorii de ţigări electronice nu au permis să se confirme dacă această practică îi ajută pe consumatori să renunţe la fumat, contrar celor afirmate de cei care susţin aceste dispozitive. 

Studiile au fost prezentate la Congresul Internaţional al Societăţii Europene de Boli Respiratorii unde s-a remarcat riscul pe care îl presupune atât fumatul ţigărilor electronice, cât şi al celor convenţionale. 

Între componentele detectate în lichidul folosit la ţigaretele electronice, cel puţin două substanţe - metilciclopentan şi alfa Ionona - pot provoca alergii, simptome de astm sau dificultăţi la respiraţie pentru cei care le inhalează, potrivit unui studiu realizat de Constantine Vardavas, de la Universitatea din Creta. 

Studiul a avut în vedere 122 de mărci de ţigarete electronice vândute în Grecia, Spania, Germania, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, România, Polonia şi Franţa. "Cercetările noastre au dezvăluit că lichidele folosite pentru ţigaretele electronice vândute în Europa au componente care irită căile respiratorii", a subliniat Vardavas. 

Un alt studiu, bazat pe un sondaj realizat în rândul a peste 30.000 de persoane în Suedia, a detectat că uzul ţigaretelor electronice este frecvent în rândul celor care fumau deja ţigări convenţionale şi că persoanele care fumau ambele tipuri erau cei care prezentau mai multe afecţiuni respiratorii. 

Responsabilii sondajului au admis, totuşi, că "este nevoie de mai multe cercetări pentru a preciza dacă uzul ţigaretelor electronice contribuie la renunţarea la fumat sau dacă acestea fac să crească riscul unor boli respiratorii". 

Al treilea studiu avertizează că este necesar să se menţină o atitudine "critică şi precaută" cu privire la ţigaretele electronice şi că persoanele care le folosesc trebuie să fie conştiente de "potenţialele lor riscuri". 

Studiul a detectat o creştere mai mare a frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale, la subiecţii care au fumat ţigarete electronice cu nicotină, decât la cei care au fumat alte substanţe decât nicotina. 

Se atrage de asemenea atenţia că producătorii de ţigarete electronice se adresează şi nefumătorilor, cu "modele şi arome" care invită la consum marea parte a populaţiei, "inclusiv tinerii, fapt ce implică riscul dependenţei de nicotină pe viaţă".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tigara electronica
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close