Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Intervenţii chirurgicale cardiovasculare moderne şi în România

Intervenţii chirurgicale cardiovasculare moderne şi în România

Intervenţii chirurgicale cardiovasculare moderne şi în România
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Sep 2013   •   10:59
Intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee moderne şi în România. Prima valvă aortică fără suturi s-a implantat chiar la unul din  spitalele din ţara noastră. Intervenţia a durat aproximativ trei ore, iar dispozitivul reduce considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii al pacienţilor. 
 
Recent omologată la nivel european, prima valvă aortică fără suturi a fost implantată pentru prima dată şi unui pacient din România. 
 
În vârstă de 80 de ani, bărbatul a suferit acum 4 ani o intervenţie cardiacă de înlocuire a valvei aortice. În urma unei recente infecţii la inimă, a fost necesară o nouă operaţie. Riscul a fost major, mai ales din cauza vârstei înaintate a pacientului şi a bolii avansate. 
 
În ultimii doi ani, au fost dezvoltate mai multe tipuri de proteze biologice, printre care şi valva fără suturi. Procedura urmăreşte intrarea cordului în bypass, se obturează aorta, iar valva nefuncţională este scoasă. Se măsoară dimensiunea inelului pentru a se determina mărimea noii valve. Se folosesc 3 fire pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în aortă, după care, cu ajutorul unui balon, se fixează valva, fără a fi necesare fire de sutură.
 
Implantarea acestei valve permite folosirea unor tehnici minim invazive.

La Antena 3 este luna inimii. Spitalul Monza este alături de inima ta. 
 

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close