Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mâncarea omoară mii de oameni în fiecare an. Aproape 30% din populaţia globului este supraponderală sau obeză

Mâncarea omoară mii de oameni în fiecare an. Aproape 30% din populaţia globului este supraponderală sau obeză

Mâncarea omoară mii de oameni în fiecare an. Aproape 30% din populaţia globului este supraponderală sau obeză
de S.T.    |    29 Mai 2014   •   19:26

Aproape 2,1 miliarde de persoane, din care peste 62% provin din ţările în curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau suferă de obezitate, potrivit unui studiu american, publicat joi, informează AFP.

"Obezitatea este o problemă care afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau venituri, oriunde în lume", a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătăţii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obţinute din 188 de ţări.

Între 1980 şi 2013, proporţia persoanelor cu un indice de masă corporală de peste 25 de puncte - limita dincolo de care oamenii sunt consideraţi supraponderali - a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% în cazul bărbaţilor şi de la 29,8% la 38% în cazul femeilor, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie.

În rândul ţărilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie şi Australia ocupă primele locuri în privinţa numărului de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporţie de peste 60%.

În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepţie în anumite ţări din Africa, precum Burkina Faso şi Ciad, alte ţări din Orientul Mijlociu, America Latină şi Oceania au depăşit deja ţările occidentale.

Ţările reprezentative în acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein şi Kuweit, unde numărul de persoane supraponderale şi obeze a crescut considerabil, afectând peste 70% din persoanele cu vârsta de peste 20 de ani.

Această tendinţă este regăsită în mai multe ţări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) şi mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati şi Samoa), unde nivelul a depăşit 80% în rândul populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani.

În paralel cu creşterea numărului de persoane supraponderale a scăzut vârsta de la care se manifestă simptomele obezităţii: între 1980 şi 2013, numărul de copii şi adolescenţi obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial.

Citeşte şi:

Raport OMS: Peste un miliard de adulţi sunt supraponderali la nivel mondial. România, cel mai mic procent de obezi

×
Subiecte în articol: obezitate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close