Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă De ce este mai bun uleiul de măsline ca cel de floarea-soarelui şi cum îl alegem pe cel de calitate. Cinci ponturi utile

De ce este mai bun uleiul de măsline ca cel de floarea-soarelui şi cum îl alegem pe cel de calitate. Cinci ponturi utile

Uleiul de măsline, deşi îl folosim mai mult pe post de condiment, poate ajuta la menţinerea sănătăţii, arată studiile realizate în acest sens. De cealaltă parte, nici uleiul de floarea-soarelui nu este un duşman al sănătăţii, dacă nu îl folosim la temperaturi foarte înalte.

De ce este mai bun uleiul de măsline ca cel de floarea-soarelui şi cum îl alegem pe cel de calitate. Cinci ponturi utile
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2022   •   13:44

Uleiul de măsline este considerat un aliment benefic pentru sănătate, fiind o sursă de grăsimi mononesaturate (grăsimi "bune") care energizează inima și reduc colesterolul. 

Uleiul de măsline este un ulei vegetal folosit în principal în domeniul culinar, care se extrage din fructele recent recoltate ale măslinului.

Acest ulei este considerat cea mai bogată sursă de grăsimi "bune", iar utilizările sale sunt variate, fiind folosit la gătit, în cosmetică, săpunuri şi chiar medicamente. 

Ajută la sănătatea inimii 

Acidul oleic, principalul acid gras din ulei măsline, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, spun specialiştii în urma studiilor realizate în acest sens. Tot el poate regla nivelul colesterolului și poate regla colesterolul "rău" LDL. Mai mult, unele studii observă că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială. 

Menține sănătatea oaselor 

Unii dintre compușii vegetali găsiți în uleiul de măsline s-au dovedit a fi de folose la prevenirea pierderii osoase în studiile efectuate pe animale. Astfel, măslinele ar putea fi de folos în lupta cu osteroporoza, caracterizată prin scăderea masei osoase și a calității osoase.

Proprietăți antioxidante 

Alte cercetări realizate tot pe uleiul de măsline au arătat că antioxidanții dietetici scad riscul de face boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau chiar cancerul. Totul pentru că măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate. 

Ajută la problemele de stomac

Uleiul de măsline conține numeroși nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere stomacale și cancer de stomac. 

Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de stomac, previne apariţia ulcerului gastroduodenal şi gastrita şi, totodată, stimulează secreţia bilei şi a hormonilor pancreatici.

Care este cel mai bun ulei de măsline

1. Ulei de măsline pur - este un ulei obținut prin rafinare și filtrare chimică, pentru a neutraliza gustul puternic şi conţinutul acid, rezultând astfel un produs de o calitate inferioară şi, regulă, ieftin.

2. Ulei de măsline virgin - este produs fără adaos de aditivi alimentari chimici și care nu are în compoziție ulei rafinat. Acest ulei are o aciditate mai mică de 2%, astfel rezultând un gust plăcut. Ulei "virgin" înseamnă că el a fost mai puţin procesat şi rafinat în timpul prelucrării.

3. Ulei de măsline extravirgin - este un ulei obținut la prima presare la rece a măslinelor, fiind un ulei de o calitate foarte bună, cu o aromă și aciditate echilibrate. Este un ulei foarte aromat, fiind un ulei mai puțin procesat decât cel virgin.

4. Ulei de măsline presat la rece - este un ulei obținut din a doua presare când se folosește apă călduță și aburi pentru a se putea extrage tot uleiul, astfel căldura din timpul presării absoarbe aroma măslinilor.

5. Ulei de măsline pomace - este considerat un ulei de măsline inferior, obținut din ultima presare după obținerea uleiurilor extravirgin și virgin.

Uleiul rafinat de floarea-soarelui, cancerigen la temperaturi de peste 170 grade Celsius

La rândul său, uleiul de floarea-soarelui este un ulei vegetal folosit în special în bucătărie şi care se extrage din semințele plantei de floarea-soarelui.

El este o sursă bogată de grăsimi nesaturate și de vitamina E.

Studiile arată că vitaminele E și F pe care le conţine acest ulei sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemelor endocrine și nervoase, a inimii și a ficatului.

Uleiului de floarea-soarelui nu-i place soarele, iar atunci când este expus la lumină, toate vitaminele benefice sunt distruse.

Acest ulei ar trebui să fie păstrat la o temperatură cuprinsă de 5-15 grade Celsius, adică într-un loc suficient de rece, de exemplu, într-un frigider.

Produsul trebuie să fie depozitat într-un recipient din sticlă, de preferat de culoare închisă.

Deşi este cel mai folosit tip de ulei în bucătărie, studiile arată că uleiul rafinat de floarea-este cancerigen și inflamator atunci când este folosit la temperaturi de peste 180 de grade Celsius.

Uleiul rafinat de floarea-soarelui face parte din categoria uleiurilor omega 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade Celsius eliberează substanţe cancerigene, precum acroleina şi acrilamida. 

Acest tip de ulei, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil şi la lumină, aspect recunoscut şi de producători prin menţiunea afişată pe etichetă "A se păstra la loc uscat, răcoros şi ferit de lumină".

×
Subiecte în articol: ulei ulei măsline ulei floarea soarelui
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close