Antena 3 CNN Life Vrei un job în altă țară? Iată la ce să ai grijă

Vrei un job în altă țară? Iată la ce să ai grijă

Mutarea job-ului în altă țară nu mai este de un plan greoi, care necesită o perioadă extrem de lungă de pregătire.

Vrei un job în altă țară? Iată la ce să ai grijă
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2022   •   09:57

Oportunitățile apar pe bandă rulantă, procesele de selecție se pot face și de la distanță. Obținerea unui job în afara țării nu implică neapărat o desfășurare mare de forțe. Asta și pentru că avem instrumente potrivite, care ne scutesc de multe etape consumatoare de timp și energie. Iată câteva sfaturi demne de urmat pentru o experiență de calitate la un job în străinătate.

Siguranța locului de muncă

Dacă nu știi de unde să începi sau nu ești familiarizat cu anumite proceduri, cea mai bună idee este să apelezi la specialiștii în plasarea forței de muncă. Făcând asta, ai doar avantaje, deoarece o relocare implică și lucruri mai dificil de rezolvat.

Astfel de specialiști se asigură că postul corespunde profilului tău și că ai toată documentația 100% în regulă, în funcție de legislația în vigoare a respectivei țări. Vei cunoaște toate aspectele din contractul de muncă, obligațiile tale, dar și drepturile și, odată ajuns la destinație (procesul este accelerat prin intermediul unor astfel de firme), vei avea sprijin în ce privește bugetul, sfaturi utile și mult mai puțină bătaie de cap.

Realitatea de la fața locului

În materie de realitate locală, se spune că adevărata viață o cunosc cei care locuiesc în respectiva zonă. Cum de cele mai multe ori nu poți cerceta la fața locului înainte de a ajunge efectiv acolo, poți, cu ajutorul internetului, să răsfoiești puțin și pentru a afla detalii despre comunitate. O hartă actualizată poate să conteze foarte mult în alegerea unor locații pe care să o frecventezi.

În plus, poți afla distanța dintre serviciu și domiciliu, cum se ajunge dintr-un punct al orașului în altul sau de unde este mai bine să îți faci cumpărăturile (review-urile te ajută). De asemenea, după ce ai stabilit dacă ai incluse în contract cazarea și masa sau nu, trebuie să te pui la curent cu prețurile și cum sunt acestea raportate la salariul tău. A face mereu conversia în RON s-ar putea să nu fie de folos, deoarece totul ți se va părea extrem de scump, așa că realitatea veniturilor din țara de destinație este cea de care ar trebui să ții cont.

Șocuri culturale

Diferențele culturale sunt evidente chiar de la o zonă geografică la alta, în aceeași țară. Fără îndoială că în altă parte vei avea surprize la tot pasul. Ceea ce acasă poate să pară extrem de neobișnuit, într-o altă țară poate fi rutină deja. Astfel, încearcă să fii cât mai deschis la minte, pentru că altfel vei înțelege originile acelui obicei și îți va fi mai ușor să nu te simți stingher.

S-a demonstrat că persoanele care se expun unor culturi diferite și tratează diferențele culturale cu toleranță acumulează mult mai multe experiențe pozitive și sunt mai predispuse la a accepta provocări și la a prelua inițiativa când sunt puse în contexte noi. O documentare riguroasă înainte de a părăsi România este, de asemenea, foarte importantă, mai ales că unele fapte pot fi considerate grave în țările cu regimuri mai autoritare sau care se ghidează după idei conservatoare. Ideal este să știi exact ce este indicat și ce nu, pentru a evita contextele periculoase.

Motivație

Aspectul sensibil al motivației este cu atât mai important de dezbătut cu cât, propriu-zis, nu mai ești acasă. Pot să apară situații care să stârnească fie dorul de casă, fie demotivarea. Într-o astfel de situație, trebuie să iei lucrurile de la capăt, pentru că sunt relativ simple. Într-adevăr, emigratul nu este pentru oricine, însă există un motiv clar pentru care ai ales această direcție.

Fie din nevoi financiare, fie pentru experiență, noua călătorie profesională în care te găsești durează o perioadă de timp în care este bine să analizezi mereu cum te simți. Evaluează dacă este un context productiv pentru tine sau nu și încearcă să fii realist, dar nu cu perspective sumbre; orice început este mai greu, mai ales în străinătate.

Așadar, aceste câteva idei ar trebui să te țină departe de probleme atunci când te gândești să emigrezi. Indiferent de țara de destinație, reține că și pentru turiști, de exemplu, România poate să fie ciudată, dezorganizată sau cu proceduri complicate. Specificul fiecărei țări nu ține doar de aceste aspecte, ci de cultura, spiritul și energia locurilor. Astfel că este vital să iei tot ce este mai bun din locurile unde mergi, să acumulezi cât mai multe experiențe în cadrul jobului și să ai deschidere pentru oportunități. Cine știe? Poate o atitudine proactivă îți va aduce următoarea oportunitate de relocare.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close