Antena 3 CNN Life Ziua Naţională a Lecturii | Cum o sărbătoresc românii

Ziua Naţională a Lecturii | Cum o sărbătoresc românii

În timp ce unii români citesc pe nerăsuflate orice le cade la mână, alţii n-au mai deschis o carte de ani de ani de zile.

Ziua Naţională a Lecturii | Cum o sărbătoresc românii
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Cojoianu    |    15 Feb 2023   •   09:04

Astăzi este marcată ziua naţională a lecturii. Alţii preferă însă cărţile clasice, tipărite din biblioteci, în timp ce alţii preferă noua generaţie de bibliotecă mutată în online sau audiobookurile.

Şi pentru a marca această zi specială i-am întrebat pe oamenii ce preferă în materie de cărţi, dar şi cum vor sărbători această zi dedicată lecturii. 

Printre cărţi de dragoste şi cărţi pentru copii, unii români mai devotaţi credinţei au ales ca în această zi să citească Bibilia.

De asemenea, tinerii care se pregătesc de examenul de Bacalaureat au ales să citească anul acesta, din timp, operele obligatorii.

Citeşte şi: El este copilul care la doar trei ani a învăţat, singur, șapte limbi străine. Mama băiețelului: "Asta înseamnă distracție pentru el"

Cum sărbătoresc românii Ziua Naţională a Lecturii

Reporter Antena 3 CNN: Ce carte citiţi în acest moment?

Cititoare: Biblia

Reporter Antena 3 CNN: Și altă carte?

Cititoare: Studii de viață din Biblie.

Reporter Antena 3 CNN: Preferati cărțile clasice tiparite sau...?

Cititoare: Tipărite.

Reporter Antena 3 CNN: De ce?

Cititoare: Pentru că atunci când ești cu ea în mână, una e să fii cu ea în mână, să o simți, să o pipăi, să fie ceva online, în aer.

Cum și-au făcut loc cărțile audio în viața noastră?

Radu Nicolau, editor și cofondator al unei platforme de cărți audio, explică care sunt preferinţele românilor în materie de audiobook-urile care au devenit atât de populare în rândul populaţiei.

"Da, în cazul nostru, când vine vorba de de audiobook, de cărți audio, am observat că categoria preferată este cea de dezvoltare personală. Acolo am văzut că românii se îndreaptă cel mai mult. Și este cumva normal, pentru că este un format foarte ușor de de absorbit audio.

Bucuriile se ascultă de obicei, cum ați spus și dumneavoastră, în momente cumva moarte, să spunem că nu poți să ții o carte fizică în mână.

Vorbim de momentul zilei în care mergi la lucru, când stai prins în trafic, când faci sport, când faci activități casnice. Și da, cum spuneam, cărțile de dezvoltare personale sunt cam cele mai căutate. Dar asta nu înseamnă că și cele de ficțiune, de science fiction și așa mai departe nu sunt accesate. Și acesta un public foarte bine conturat și dezvoltat și sunt foarte apreciate, cum sunt și cărțile de copii", a declarat Radu Nicolau la Antena 3 CNN.

De asemea Nicolau a susţinut că oamenii mai în vârstă şi cei foarte ocupaţi preferă audiobook-urile, deoarece cititul normal "poate să fie obositor pentru ochi", în timp ce un audiobook îl "poți citi chiar atunci când pare că n-ai timp să faci şi altă activitate''.

"În primul rând, ascultatul de cărți audio și cititul sunt două obiceiuri foarte diferite și ele cumva merg mână în mână, nu se elimină una pe cealaltă. A întradevăr, cititul de cărți, mai ales la persoane peste o anumită vârstă, poate să fie obositor pentru ochi și am avut nenumărați clienți care ne-au mulțumit pentru că au redescoperit bucuria cititului prin ascultatul de cărți audio sau de la persoane care au dificultăți de vedere sau chiar sunt nevăzătoare.

Și acum, prin intermediul cărților audio, am reușit să le redăm această bucurie când vine vorba de studii. 

Noi am rulat anul trecut la sfârșitul anului trecut un un studiu pe clienții noștri și am observat că cel puțin opt oameni din 10 spun că le-a crescut productivitatea în primul rând pentru că, cum spuneam, se folosesc de timpii din timpii morți în fiecare zi ca să profite să mai asculte un pic.

Și în sensul ăsta noi ne bucurăm foarte mult că reușim să să ajutăm oamenii să citească. Poți citi chiar atunci când pare că n-ai timp și faci altă activitate", a adăugat editorul.

×
Subiecte în articol: Ziua națională a lecturii citit carte
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close