Antena 3 CNN Mediu Găinușa de alun a reapărut în Parcul Natural Bucegi, după o perioadă lungă de absență

Găinușa de alun a reapărut în Parcul Natural Bucegi, după o perioadă lungă de absență

O pasăre rară a reapărut în Parcul Natural Bucegi, după o perioadă îndelungată de absență.

Găinușa de alun a reapărut în Parcul Natural Bucegi, după o perioadă lungă de absență
Sursa foto: Vali Bălan - Parcul Natural Bucegi Facebook
de Georgiana Adam    |    08 Dec 2023   •   10:25

Ierunca, cunoscută și sub denumirea de găinușa de alun, este extrem de greu de găsit în mediul său natural.

Ierunca are un penaj distinctiv și se simte în elementul ei în apropierea pădurilor dese, se cuibărește în scorburi și este cunoscută pentru sunetele caracteristice pe care le emite, amestec de sunete metalice și ciocănituri specifice. 

"Imagini rare și frumoase cu o ieruncă în Parcul Natural Bucegi, într-o filmare realizată de către colegul nostru Vali Bălan.

Ierunca, cunoscută și ca găinușa de alun, este o pasăre rară și foarte greu de întâlnit în natură. 

Trăiește la limita pădurilor de foioase cu cele de rășinoase, preferând pădurile dese. Se hrănește cu fragi, zmeură, afine, lujeri fragezi și muguri, iar uneori cu insecte și viermi.

Femelele și masculii se aseamănă, singura diferență fiind o gușă neagră și mărginită cu alb la masculi. 

Au o greutate de circa 500 de grame, sunt monogami, iar împerecherea are loc toamna, masculul având un ritual de împerechere spectaculos.

Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. 

Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri", este mesajul transmis de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, pe pagina de Facebook.

Ieruncă în Parcul Natural Bucegi din cadrul Romsilva

? ? Imagini rare și frumoase cu o ieruncă în Parcul Natural Bucegi, într-o filmare realizată de către colegul nostru Vali Bălan. ? Ierunca, cunoscută și ca găinușa de alun, este o pasăre rară și foarte greu de întâlnit în natură. Trăiește la limita pădurilor de foioase cu cele de rășinoase, preferând pădurile dese. Se hrănește cu fragi, zmeură, afine, lujeri fragezi și muguri, iar uneori cu insecte și viermi. ? Femelele și masculii se aseamănă, singura diferență fiind o gușă neagră și mărginită cu alb la masculi. Au o greutate de circa 500 de grame, sunt monogami, iar împerecherea are loc toamna, masculul având un ritual de împerechere spectaculos. ℹ️ Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri. credit: Vali Bălan, Parcul Natural Bucegi ***** ℹ️ ?? Meeting a rare hazel grouse in Bucegi Nature Park, in #Romania #Păduri #DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #Silvicultură #Silvic #Pădure #Natură #Mediu #Forests #Forest #Forestry #Nature #environment

Publicată de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva pe Marţi, 28 noiembrie 2023

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close