Antena 3 CNN Meteo Cod roșu de inundații! Zeci de case și gospodării au fost distruse de apă

Cod roșu de inundații! Zeci de case și gospodării au fost distruse de apă

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:00 26 Apr 2023 Modificat la 12:15 26 Apr 2023
inundatii
Cod roșu de inundații! Zeci de case și gospodării distruse de apă Sursa foto: ISU Dâmboviţa

Astfel, a fost actualizat codul roșu pentru intervalul 26.04.2023 ora 12:00 – 26.04.2023 ora 18:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, pe râul Bârzava – sector aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit - județul Timiș). 

Un cod portocaliu a fost emis pentru perioada 26.04.2023, ora 12:00 - 27.04.2023, ora 18:00,  ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, pe râurile: Bârzava – sector aval confluenţă cu râul Fizeş, Moraviţa – sector aval S.H. Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş). 

Codul galben este valabil în intervalul 26.04.2023 ora 12:00 – 27.04.2023 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Mureș – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenții aferenți sectorului aval S.H. Glodeni – amonte confluență cu râul Arieș (județele: Mureș și Bistrița-Năsăud), Târnava Mică – bazin amonte S.H. Bălăușeri (judeţele: Harghita și Mureș), Târnava Mare – bazin amonte S.H. Sighișoara (județele: Harghita, Braşov şi Mureș), Bârzava – sector aval S.H. Moniom, Moraviţa (judeţele:Timiş şi Caraş Severin), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podu Olt – amonte confluenţă cu râul Şercaia (judeţele: Braşov, Covasna şi Harghita), Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Cârlibaba – amonte S.H. Frumosu (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita). 

Bazinele hidrografice afectate sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Mureş, Bârzava, Moraviţa, Olt şi Bistriţa (afluent al râului Siret) 

Fenomenele vizate de avertizările hidrologice sunt scurgeri importante pe versanți, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale şi creșteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.  

La nivelul ISU Timiș au fost luate următoarele măsuri:

  • a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO Alert pentru cetățenii orașului Gătaia;
  • începând cu ora 07:50 a fost activată Grupa operativă la nivelul Centrului Operațional Județean;
  • înștiințarea localității vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situații de urgență;
  • planificarea ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru ora 08:30;
  • alocarea de forțe și mijloace pentru monitorizarea situației de urgență (în desfășurare);
  • constituirea unui punct de comandă la Primăria orașului Gătaia.

Din cadrul Stației Deta și Detașamentului 2 Timișoara s-au deplasat în localitatea Gătaia 1 ofițer și 5 subofițeri cu două autocamioane de intervenție cu două motopompe remorcabile de capacitate mărită, două încărcătoare de saci cu nisip și o autospecială de serviciu.

Zeci de case și gospodării inundate

20 de case, peste 40 de gospodării și 100 de terenuri agricole au fost inundate în comuna Berzovia, din Caraș-Severin. Ploile torențiale au umflat pârâul care traversează localitatea, iar apele au intrat în locuințele oamenilor.

Zona este în continuare sub cod portocaliu de inundații, iar inundațiile amenință mai multe localități și în județul Timiș.

Hidrologii au emis cod galben de inundații și pentru multe râuri din județele Cluj, Bistrița Năsăud, Sălaj, Maramureș și Satu Mare. 

Ploile puternice au umflat debitul pârâului Fizeș care culege apa de pe dealuri și din Munții Aninei și Dognecei. Șuvoaiele s-au revărsat peste comuna Berzovia, pe care au împărțit-o în două. 

”A rupt satu-n două, și noi stăm în partea cealaltă și o avem pe mama, și trebuie să ajungem cumva că e bătrână și îi e frică!”, spune un cetățean. 

Apa a tot crescut, a inundat terenurile agricole, apoi a intrat în grădini, de acolo în curți, în bucătăriile de vară și în anexele gospodărești. 

”Nu face nimeni nimic. Nu curăță șanțurile. De-aia se face că toate-s astupate”, se plânge un localnic.  

Din păcate, nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. Oamenii și autoritățile locale spun că au făcut sesizări nenumărate la Consiliul Județean și la Prefectură. 

”De fiecare dată când plouă... A fost și de 2 ori pe an. Nu curăță nimeni canalele... Apele Române spun că nu au autorizație, ceva proiect nu au. În 2016 de 6 ori a fost inundație. Nu face nimeni nimic. Suntem disperați!”, spun cetățenii.  

”Ținând cont de contextul actual, ISU CS a intreprins câteva măsuri cum ar fi: alertarea primăriilor iar la nivelul dispeceratului se monitorizează evoluția actuală în permanență și se păstrează legătura cu toate instituțiile abilitate pentru această situație”, a declarat Izabela Ciocoi, purtător de cuvânt ISU.  

Hidrologii avertizează că riscul de inundații rămâne ridicat în mai multe zone ale județului Caraș-Severin. 

×
x close