
După un final de primăvară cu ploi torențiale și inundații, România se pregătește pentru un nou val de vreme extremă. De această dată, vine canicula. Specialiștii avertizează că temperaturile vor depăși în curând 30 de grade Celsius, iar vara care vine ar putea să fie una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii.
Într-o intervenție la Antena 3 CNN, climatologul Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, a explicat că temperaturile urmează să intre în valorile normale de vară, dar că aceste valori amplificate de caracteristicile de sistem – schimbările climatice care produc o încălzire mai puternică, dar și o amplificare a altor fenomene meteo extrem, precum furtunile cu grindină mare sau ploile abundente.
„Temperaturile sunt în creștere, dar sunt valori relativ normale, puțin peste norma climatologică dar e normal petnru că intrăm în sezonul cald, dar avem și influența de la scară mare, de la schimbările climatice, care ne spun că o să avem în continuare perioade cu temperaturi foarte mari, inclusiv valuri de căldură.
Cred că semnalul deocamdată este pentru luna iunie, pentru că prognozele acestea merg pe o perioadă relativ scurtă, adică pentru o lună.
Pe perioade mai lungi nu sunt foarte precise. Da, e posibil să avem temperaturi mai ridicate pentru luna iunie, asta nu înseamnă 40 de grade, desigur, dar vor fi mai ridicate.
Pentru vară, din nou, dacă ar fi să ne încadrăm în ce s-a întâmplat în ultimii ani, când am avut o vară record anul trecut sau o vară record pentru temperatura medie la nivel global, e posibil ca și această vară să fie în același trend, dar lucrurile acestea diferă de la un an la altul și diferă de contextul la scară mare.
Dar dacă vreți, în general ne putem aștepta de acum încolo la veri din ce în ce mai calde”, a spus Bogdan Antonescu.
Întrebat care e explicația cu privire la fenomenele meteo extreme din vestul Europei, unde vedem în Spania temperaturi de peste 40 de grade Celsius, de altfel cele mai mari valori înregistrate în ultimii 75 de ani, Antonescu a răspuns:
„Acolo este clar că, pe de-o parte este partea aceasta de climatologie - ce se întâmplă în mod normal în Spania în această lună, adică intrăm în vară, avem temperaturi din ce în ce mai ridicate.
Dar vorbim și de impactul care vine de la schimbările climatice, adică tot ce însemna val de căldură sau temperaturi ridicate sunt amplificate de această creștere a temperaturii medie globale. E o observație care se aplică întregului continent.
Observăm o amplificare a acestor fenomene, nu numai la valuri de căldură dar și la perioade de precipitații intense, cum am avut recent în România, dintr-un anumit punct de vedere și la furtunile cu grindină de mari dimensiuni. Ele sunt amplificate în contextul în care existau deja climatologic în acele regiuni.