Antena 3 CNN Meteo Elena Mateescu, directorul ANM, avertisment de fenomene meteo extreme: "Ploi abundente şi temperaturi scăzute"

Elena Mateescu, directorul ANM, avertisment de fenomene meteo extreme: "Ploi abundente şi temperaturi scăzute"

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a explicat, în direct la Antena 3, prognoza meteo pentru următoarele zile, dar şi cum va fi vremea în următoarele ore, în contextul unor avertizări de cod portocaliu şi cod galben.

Elena Mateescu, directorul ANM, avertisment de fenomene meteo extreme: "Ploi abundente şi temperaturi scăzute"
Sursa foto: Antena 3 | Facebook / Salahoru Catalina Elena
de Alin Tarnovschi    |    28 Apr 2022   •   13:04

Administrația Națională Meteorologie a emis, astăzi, două avertizări meteo cod portocaliu și galben de ploi torențiale în mai mult de jumătate din teritoriu.

Temperaturile vor scădea brusc, iar maximele se vor situa în jurul a 19 grade, iar minimele nu vor depăşi 10 grade Celsius.

"De la ora 10.00 până mâine dimineaţă la ora 06.00 va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben ce vizează zona Crişanei, Transilvaniei, Maramureşului, Moldova şi local Muntenia. Aversele pot avea caracter torenţial fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar izolat căderi de grindină.

Cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi 20-30 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 40 de litri pe metru pătrat, iar până mâine dimineaţă la ora 06.00, începând de astăzi, de la ora 12.00, pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Bacău cantităţile de apă vor cumula 40-70 de litri pe metru pătrat, fiind considerate ploi abundente în mai puţin de 24 de ore, în condiţiile în care media climatologică a unei luni aprilie în ţara noastră este în medie între 45 şi 55 de litri pe metru pătrat.

Din punct de vedere termic, într-adevăr discutăm despre o vreme în răcire, mai ales în partea de vest, centru şi nord a ţării, acolo unde maximele nu vor depăşi 10-12 grade, de pildă în nordul Moldovei, în timp ce în Lunca Dunării astăzi mai putem consemna valori de 20-21 de grade.

Mâine, rămânem în acelaşi ecart al valorilor de temperaturi ce pot caracteriza o vreme rece, mai ales în Moldova unde, de asemenea, valorile maxime nu vor depăşi 11 grade, în timp ce în sud şi sud-est contăm pe 18 până la cel mult 20 de grade Celsius.

Inclusiv în Capitală, mâine vom avea o maximă de 19-20 de grade. De duminică, o vreme în uşoară încălzire, maximele situându-se în general între 15 până la 22 de grade", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM vremea prognoza meteo
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close