Antena 3 CNN Meteo Europa, răvășită de furtuni, vijelii și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu de fenomene meteo extreme

Europa, răvășită de furtuni, vijelii și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu de fenomene meteo extreme

Mia Lungu
5 minute de citit Publicat la 14:53 30 Iun 2024 Modificat la 14:53 30 Iun 2024
New Project-4637
Harta cu țările din Europa vizate de atenționări meteo. Sursă Foto: meteoalarm.org

Este Cod roşu de furtuni și vijelii în mai multe țări din Europa. Iar alte țări se află sub avertizări meteo Cod roșu și Cod Portocaliu de caniculă, dublate, în unele locuri, de alerte emise de autorități privind riscul major de incendii.

În vestul și centrul Europei, se vor semnala furtuni puternice, cu ploi torențiale și vijelii, iar în estul și sud-estul continentului se vor înregistra temperaturi caniculare.

Meteorologii au emis mai multe atenționări ce vizează fenomene meteo extreme, valabile pe 30 iunie și 1 iulie:

  • Cod roșu de vijelii în Germania, Polonia și Elveția
  • Cod portocaliu de vijelii în Franța, Spania, Germania, Italia, Cehia, Polonia și Slovacia
  • Cod roșu de caniculă în Italia
  • Cod portocaliu de caniculă în Ungaria, Serbia, Bosnia, Croația și Grecia

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra Elveţiei, Franţei, Germaniei şi Italiei s-au soldat cu cel puţin 5 morţi, conform primelor informaţii furnizate duminică de autorităţile locale, transmite AFP, citat de Agerpres.

Trei persoane vârstnice au murit sâmbătă seara în departamentul Aube, în nord-estul Franţei, după ce un copac s-a prăbuşit pe maşina în care se aflau, în timpul unei furtuni puternice, potrivit prefecturii locale.

Cele trei persoane erau "septuagenare şi octogenare", iar un al patrulea pasager aflat în maşină se află stare gravă, a precizat prefectura.

Accidentul "s-a produs în timpul unei rafale foarte puternice de vânt, între orele 19:00 şi 20:00" (17:00 şi 18:00 GMT), a precizat aceeaşi sursă.

Doi morţi în Elveţia

În Elveţia, două persoane au murit, iar o alta este dată dispărută după o alunecare de teren provocată de ploile torenţiale din sud-estul ţării, după cum a anunţat duminică poliţia din cantonul Ticino.

"Cadavrele a două persoane", în curs de identificare, "au fost găsite de salvatori" în regiunea Fontana, în nord-vestul cantonului Ticino, a adăugat poliţia.

Potrivit cotidianului local La Regione, cele două persoane decedate erau femei germano-elveţiene aflate în vacanţă.

În plus, aproape 70 de persoane au fost evacuate dintr-o tabără din Mogno, un sat cunoscut pentru biserica sa ultramodernă proiectată de celebrul arhitect elveţian Mario Botta.

Serviciile pentru intervenţii de urgenţă studiază, de asemenea, cea mai bună modalitate de a evacua 300 de persoane sosite la Peccia pentru turneu de fotbal.

Operaţiunile de salvare sunt deosebit de dificile din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Mai multe zone din apropiere de valea Maggia nu mai sunt accesibile, iar alimentarea cu energie a fost întreruptă. De asemenea, o parte a cantonului a rămas fără acces la apă potabilă, potrivit sistemului federal de alertă Swissalert.

O mare parte a Elveţiei a fost afectată, începând de sâmbătă după-amiază, de furtuni violente însoţite de precipitaţii deosebit de abundente.

În nordul Italiei, Valle d'Aosta a fost, de asemenea, afectată, iar internauţii au postat imagini spectaculoase cu inundaţii şi râuri cu apă noroioasă curgând cu repeziciune de pe munte.

Ronul se revarsă

În Elveţia, la vest, Ronul şi mai mulţi afluenţi ai săi, alimentaţi de ploile torenţiale şi de topirea zăpezilor, s-au revărsat şi au condus la evacuarea a câteva sute de persoane şi la închiderea mai multor drumuri, potrivit autorităţilor locale din Valais.

"Câteva sute de persoane au fost evacuate" după ce Ronul s-a revărsat în mai multe locuri, inclusiv între Rarogne şi Gampel şi la Chippis şi Sierre, au anunţat duminică serviciile de Apărare Civilă din cantonul Valais (sud-vest).

S-au produs "revărsări şi scurgeri de resturi (noroi şi pietre, n.r.) de-a lungul cursurilor de apă laterale", ceea ce a condus la închiderea circulaţiei în zona Pasului Simplon, o şosea importantă pentru traficul internaţional şi cantonal.

Multe alte drumuri au fost închise în Valais.

În Zermatt, râul Vispa a ieşit din nou din matcă, conform imaginilor postate pe reţeaua socială X, în cursul nopţii. În imagini, ape noroioase pot fi văzute curgând pe străzile celebrei staţiuni montane de la poalele Matterhornului.

Precipitaţiile abundente au provocat deja inundaţii în aceleaşi regiuni la 21 iunie.

Autorităţile din mai multe cantoane au decis să anuleze toate evenimentele în aer liber de sâmbătă.

Circulaţia pe autostrada A13, o arteră majoră pentru traficul rutier între nordul şi sudul Europei, a fost restricţionată în zona Lostallo, în cantonul Graubünden, şi nu va fi redeschisă traficului, pe o singură bandă, până la începutul lunii iulie, notează AFP.

Incendii în Grecia: Intervenţie masivă a pompierilor pentru stingerea unui incendiu de pădure, la nord de Atena

Un incendiu de vegetaţie izbucnit sâmbătă la nord de Atena, pe Muntele Parnitha, a condus la închiderea unei autostrăzi şi la un răspuns masiv din partea brigăzii locale de pompieri, relatează duminică agenţiile Xinhua şi DPA, citate de Agerpres.

Sute de pompieri au fost desfăşuraţi în zonă, asistaţi de cel puţin opt avioane şi elicoptere care au aruncat apă peste flăcări, incendiul manifestându-se, potrivit pompierilor, în apropierea unei aşezări.

Autorităţile au emis o alertă prin care li se solicita locuitorilor din apropiere "să rămână în alertă şi să urmeze instrucţiunile oficiale".

Incendiul a condus la închiderea autostrăzii naţionale Atena-Lamia, ca măsură de precauţie, după ce fumul dens s-a ridicat peste o mare parte din nord-vestul Atenei. În multe părţi ale capitalei s-a simţit miros de cenuşă şi de lemn ars.

Potrivit radio-televiziunii publice ERT, în apropierea incendiului nu se află facilităţi turistice.

Incendiul vine după o lungă perioadă săracă în precipitaţii, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

Vântul puternic din zonă a îngreunat eforturile de stingere a flăcărilor, a declarat presei Kostas Zobos, viceguvernator al regiunii Attica.

O mare parte din Muntele Parnitha a fost pârjolită în timpul unui incendiu de vegetaţie major din vara anului 2023.

O persoană a murit, la începutul lunii iunie, în urma unui incendiu de vegetaţie în vestul Greciei

Grecia se confruntă cu numeroase incendii de vegetaţie în fiecare vară din cauza temperaturilor ridicate, a valurilor de căldură asociate schimbărilor climatice şi a incendiilor provocate.

Douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa în 2023 ca urmare a incendiilor de vegetaţie.

O persoană a murit la începutul lunii iunie în urma unui incendiu de vegetaţie în vestul Greciei.

Pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate din primăvară şi din iunie, autorităţile au declarat că riscul de incendii va fi ridicat în această vară.

Apărarea civilă din Grecia a avertizat că al doilea cel mai ridicat nivel de alertă de incendii este în vigoare în weekend în zone extinse din partea centrală a ţării.

×
x close