Antena 3 CNN Meteo Inversiune termică periculoasă, după ciclon. Roxana Bojariu, ANM: "Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie"

Inversiune termică periculoasă, după ciclon. Roxana Bojariu, ANM: "Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie"

Canicula din ultima perioadă a fost "stinsă" de valul de aer rece din ultimele zile, dar vremea se va suci din nou, astfel că nu scăpăm de arşiţă.

Inversiune termică periculoasă, după ciclon. Roxana Bojariu, ANM: "Fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    09 Aug 2023   •   09:50

De săptămâna viitoare, începe să se încălzească din nou, iar maximele vor depăși 35 de grade în unele zone.

În ultimele zile au fost diferenţe de până la 20 de grade Celsius de la o zi la alta sau chiar de la un oraş la altul, în aceeaşi zi.

Totul din cauza unei mase de aer mai rece care a venit deasupra României. Vremea a fost rece în special în nordul, vestul și centrul țării, iar la Vârful Omu au fiost 0 grade. 

"Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu această energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor. 

Citeşte şiData la care vine toamna în România. Meteorologii Accuweather au transmis prognoza meteo

Da, vom avea şi noi, aerul este pompat mai ales înspre Spania şi are tendința să ajungă şi mai spre est, şi mai spre nord, trecem prin acest episod răcoros.

Începând de vineri, sâmbătă şi duminică vremea va fi frumoasă şi caldă, săptămâna viitoare va trebui să fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme şi trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie să ne protejăm viața", a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit romaniatv.net.

Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekendul trecut.

În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România. Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.

Dacă sunteți în căutarea căldurii de vară, o veți găsi și în nordul Scandinaviei. 

Temperaturile din orașul Oulu, în nordul Finlandei, de exemplu, urcă până la valori de până la 30 de grade. Chiar și în Tromsø, unul dintre cele mai nordice orașe din Europa, este ceva mai cald decât în multe zone din România.
 

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close