Antena 3 CNN Meteo Prognoza meteo făcută de Phil, cea mai vestită marmotă-meteorolog

Prognoza meteo făcută de Phil, cea mai vestită marmotă-meteorolog

Prognoza meteo făcută de celebra marmotă cunoscută sub numele de Punxsutawney Phil. A ieșit din vizuina sa, iar comportamentul ei prevestește cum va fi vremea!

Prognoza meteo făcută de Phil, cea mai vestită marmotă-meteorolog
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2024   •   17:11

Mii de persoane s-au reunit în zorii zilei de vineri în Punxsutawney, un orăşel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Marmotei şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din vizuina lui amenajată într-un trunchi de copac pentru a oferi spectatorilor prognoza sa meteo anuală.

"Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv de a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Marmotei. O primăvară timpurie este pe drum", a citit "interpretul" oficial al lui Phil într-o proclamaţie, salutată cu o rundă de ovaţii de spectatorii care au asistat la acest eveniment amuzant pus în scenă în fiecare an la data de 2 februarie în oraşul american.

Potrivit legendei, dacă rozătorul îşi vede umbra în Ziua Marmotei, vremea rece şi viscolită va persista pentru încă şase săptămâni. Dacă afară este înnorat şi nu apare nicio umbră pe sol, atunci începutul primăverii este aproape.

Marmota Phil nu şi-a văzut umbra, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în acest an în America de Nord

Evenimentul a evoluat dintr-un ritual străvechi adus în America de imigranţii germani care s-au stabilit într-o zonă care face parte din actualul teritoriu al statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Marmotei din Punxsutawney.

În medie, în ultimii 10 ani, Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri, potrivit National Centers for Environmental Information.

Prognoza meteo făcută de urșii de la Zoo Târgu Mureș. Cei opt urşi bruni au ieşit din bârlog după hibernare

Prognoza meteo făcută de urșii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Urșii au ieșit din bârlog, iar comportamentul lor prevestește cum va fi vremea!

Potrivit tradiţiei, astăzi este Ziua Ursului! Mai exact, este ziua în care urşii ies din bârlog şi - după modul în care se comportă - oamenii pot face previziuni meteorologice.

Cei opt urşi bruni de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş nu şi-au văzut umbra, vineri, după ce au ieşit din bârlog, de Ziua Ursului.

În fiecare an, la data de 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul, devenind un bun indicator meteorologic pentru lumea satului şi, potrivit tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă.

Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte şi chiar îşi distruge bârlogul, însă dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.

Tradiţia populară spune că primăvara se apropie

"Tradiţia populară spune că dacă ursul nu-şi vede umbra, asta înseamnă că rămâne afară, deoarece primăvara va veni în curând. Astăzi, cei opt urşi nu şi-au văzut umbra, asta înseamnă că putem fi optimişti şi aşteptăm sosirea primăverii.

În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, cutia cu ploaia a fost aleasă, Martin e cel care a distrus cutia şi a obţinut bunătăţile din ea", a declarat presei biologul Halmágyi Ildikó, potrivit Agerpres.

Zilele Ursului, a mai spus biologul, durează până în data de 4 februarie, iar până atunci vizitatorii sunt invitaţi să se alăture unui joc special, care constă în completarea unui rebus care are ursul ca tematică.

Participanţii pot completa rebusul urmărind informaţiile despre urşi amplasate pe cele nouă panouri informative din Grădina Zoologică.

Extragerea câştigătorului va avea loc în data de 4 februarie, la ora 16:00, ocazie cu care vor fi luate în considerare doar soluţiile corecte şi completate integral.

Premiul oferit de Grădina Zoologică din Târgu Mureş este un urs de pluş.

Elena Mateescu anunță că ninsorile se întorc în România | Zonele afectate de zăpadă

Românii se vor confrunta cu vreme anormală la început de februarie. Meteorologii anunță temperaturi neobișnuit de mari săptămâna următoare. Maximele vor urca până la 20 de grade Celsius. 

Până atunci însă, în acest weekend, în mai multe zone ale țării va ninge. 

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

”Vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit pentru intervalul 5 februarie-12 februarie, pentru că abaterile termice la nivelul temperaturii medii din această săptămână vor fi mai mari de 7...8 °C, ceea ce înseamnă, din punctul de vedere al ecartului valorilor zilnice de temperaturi, la nivelul maximelor, în special începând de joi, valori între 10...16 °C în zona de sud a țării, vineri și sâmbătă până la 16...17 °, iar duminică, 11 februarie, valori de 17...18 °, local în sudul extrem, chiar 19...20 °.Până atunci însă vorbim de o vreme în general închisă astăzi, în partea de sud și sud-est a țării, va fi posibil să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare la munte, în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei, mixte în Banat și Crișana dar și intensificări ale vântului asociate în special la munte, cu rafale de 60-80 km/h, în zona înaltă, iar în zonele mai joase, 40-50 km/h. 

La acest sfârșit de săptămână, în mod deosebit, valori ale temperaturilor maxime de la zero până la 10...12 °, dar și minime mai ridicate comparativ cu intervalul anterior.

Dacă mâine dimineață contăm pe o minimă între - 8 până la 0 °C, sfârșitul de săptămână va aduce inclusiv în Capitală o minimă de - 2 până la 1 °C”, a explicat directorul ANM la Antena 3 CNN. 

Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite

Prognoza meteo pentru săptămâna 5 - 12 februarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și în regiunile nord-vestice, da și deficitar în cele sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 - 19 februarie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud- estice.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 - 26 februarie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile intracarpatice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est a teritoriului.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26 februarie - 4 martie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close