Antena 3 CNN Meteo Ce ne așteaptă după câteva zile de ninsori în România. Meteorologii au anunțat când scăpăm de frig

Ce ne așteaptă după câteva zile de ninsori în România. Meteorologii au anunțat când scăpăm de frig

Este alertă meteo în Europa. Un ciclon care s-a format în Marea Mediterană amenință partea de sud a continentului. Sunt în vigoare coduri de vânt și furtuni. Iar în partea de nord și de centru, un front de aer polar determină o răcire accentuată.

Ce ne așteaptă după câteva zile de ninsori în România. Meteorologii au anunțat când scăpăm de frig
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    15 Mar 2023   •   13:00

Meteorologul Alina Șerban a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, cum va fi vremea în perioada următoare. 

”Vom asista la o schimbare semnificativă în aspectul vremii. Se va resimți cel mai bine pe parcursul zilei de mâine, când temperaturile vor scădea în toată țara. Dacă ne-am obișnuit în zilele anterioare, chiar și astăzi, în mai multe zone ale țării cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, o vreme de primăvară înspre vară chiar, mâine vremea se va schimba radical în toate regiunile. 

Ninsori, ploi și frig în România

Pentru moment vorbim de atenționarea meteorologică de cod galben, care vizează zona joasă din partea de vest, de nord-vest a teritoriului, și subliniază intensificările vântului. 

Din această după-amiază, la noapte, în prima parte a zilei de mâine, în aceste regiuni, în zona joasă din Banat, Crișana, în Maramureș, vântul va prezenta intensificări cu viteze de peste 55...60 km/h, astfel încât, în acele zone, pe lângă răcire și temperaturi scăzute, senzația de frig va fi mult accentuată. 

Toate acestea se vor produce pe fondul unui front atmosferic rece care va traversa teritoriul țării noastre”, a explicat Alina Șerban.

”Masa de aer polar este mult coborâtă spre zona de sud a Europei. Aceasta va traversa teritoriul țării noastre, masa de aer tropical avansând tot spre zona țării noastre, astfel încât acest front atmosferic rece va fi destul de trecător, resimțindu-se cel mai bine mâine, după care vremea își va reveni la normal atât din punct de vedere termic cât și din punct de vedere al precipitațiilor. 

Citește și: Avertizare meteo ANM de lapoviță, ninsori şi ploi în toată țara. Cât durează Codul galben

Strat de zăpada consistent

În deplasarea lui, frontul rece va determina apariția precipitațiilor de la vest către est. Pe de altă parte va determina și scăderea valorilor termice, transformarea precipitațiilor în această noapte în zonele montane, dar și în partea de nord, nord-est, centru a teritoriului, adică în zonele mai joase de relief.

La noapte, în prima parte a zilei de mâine, vom vedea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, în zona montană toate precipitațiile se vor transforma în ninsoare, în Carpații Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali vorbim de depunere de strat de zăpadă pe alocuri mai consistent iar în celelalte regiuni, în partea de sud și de sud-est, vorbim de precipitații în formă lichidă, de ploi, care și ele probabil vor acumula cantități mai importante de apă”, a mai spus meteorologul.

Vremea revine la normal

”Acest front atmosferic rece va fi acompaniat de intensificări ale vântului, marcate de cod galben în partea de vest, de nord-vest a teritoriului, iar pe parcursul zilei de mâine vom avea intensificări și în celelalte regiuni, în mod deosebit în jumătatea estică, în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia și temperaturi în scădere. Mâine, de exemplu, temperaturile maxime se vor situa în marea lor majoritate între 3...4, până la cel mult 10...11 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din Estul Transilvaniei și în nordul Moldovei, cu cele mai ridicate valori în partea de vest a teritoriului, prin Banat, dar și pe litoral.  

După acest pasaj temperaturile vor crește treptat, vremea se va îmbunătăți ca aspect, însă mâine va fi închisă la nivelul întregii țări și în zona capitalei vorbim de o schimbare semnificativă. Mâine vreme închisă, temporar va ploua iar temperatura maximă nu va urca mai mult de 7-8, grade Celsius” a mai spus Alina Șerban. 

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vremea
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close