Antena 3 CNN Meteo Record de noiembrie: 28 de grade. Prognoza meteo ANM actualizată pentru luna lui Brumar

Record de noiembrie: 28 de grade. Prognoza meteo ANM actualizată pentru luna lui Brumar

Temperaturi de vară în ultima lună de toamnă. Metorologii anunţă 28 de grade Celsius în sudul ţării, vreme neobişnuit de caldă pentru această perioadă, un record pentru luna noiembrie.

Record de noiembrie: 28 de grade. Prognoza meteo ANM actualizată pentru luna lui Brumar
Sursa foto: unsplash.com/Ofebrya Saponta
de Georgiana Adam    |    02 Noi 2022   •   14:30

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 31 octombrie - 28 noiembrie 2022. 

Vom avea un început de noiembrie cu "vară indiană", cu temperaturi de 28 de grade Celsius.

Temperaturi maxime prognozate de ANM pentru 2 noiembrie 2022

Cel mai cald va fi în sud și sud-est: 

- 28 de grade Giurgiu

- 28 de grade Târgoviște

- 27 de grade București

- 27 de grade Pitești

- 27 de grade Slatina

- 26 de grade Călărași

- 26 de grade Craiova

- 26 de grade Alexandria

- 26 de grade Râmnicu Vâlcea

- 25 de grade Ploiești.

Ce este "vara indiană"

"Vara Indiană" sau "Indian Summer" este o perioadă cu temperaturi asociate unei zile de vară, valori termice ce trec de 25 de grade la umbră.

Specialiştii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea "vară indiană" și poate să apară în emisfera nordică între sfârșitul lunii septembrie si mijlocul lunii noiembrie. 

În ultimii 20 de ani, am avut ierni tot mai calde, cu ploi și temperaturi de toamnă în luna decembrie, zăpada apărând abia pe la sfârșit de ianuarie sau în februarie, iar o eventuală ninsoare în martie deja nu mai este un fenomen surprinzător. 

Experţii în fenomene meteo extreme spun că ar trebui să ne obişnuim cu astfel de episoade. Ba mai mult, se poate şi mai rău. 

Dacă vom continua să emitem dioxid de carbon ca și până acum – este scenariul pesimist denumit "business as usual" – atunci înseamnă că în jurul anului 2100, vara o să dureze cam șase luni. 

Poate părea un lucru benefic, dar este clar că va avea repercusiuni asupra numărului de valuri de căldură, va crea condiții propice pentru incendii de vegetație şi o să influențeze negativ agricultura.

Cercetătorii susţin că în momentul în care încălzirea globală înregistrează o creştere medie de 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, vor fi atinse patru puncte critice: topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica de Vest, moartea recifelor de corali la tropice şi dezgheţarea permafrostului în întreaga lume.

Numărul de zile înzăpezite în zonele muntoase din România poate scădea, către finalul acestui secol, în cel mai bun caz cu 25 și în cel mai rău caz cu 75 de zile pe an.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close