Antena 3 CNN Meteo 40 de grade Celsius la umbră în România! Directorul ANM, Elena Mateescu: ”Urmează cea mai caldă zi!”

40 de grade Celsius la umbră în România! Directorul ANM, Elena Mateescu: ”Urmează cea mai caldă zi!”

Valul de aer din Africa ajunge astăzi în România și aduce temperaturi chiar de 42 de grade în sudul țării.

de Laura Dinu    |    11 Iul 2023   •   09:06

”Progresiv, de la o zi la alta, începând de astăzi, în multe zone din țară dar mai ales în partea de vest, sud, sud-est a țării, temperaturile vor atinge pragul unei zile de caniculă, 35 de grade. Cu siguranță și indicele de temperatură-umezeală se va apropia și va depăși ușor pragul de 80 de unități.

În același timp, așa cum ieri am avut diferențe între valorile măsurate de 35 de grade la București, 33 de grade la multe stații din partea de vest a țării, și temperatura resimțită care a înregistrat valori de peste 37...38 de grade, cu siguranță și astăzi este posibil să ne apropiem la nivelul acestor valori de 40 de grade. 

Începând de mâine, valorile vor crește la 37 de grade, astfel încât joi vom înregistra cea mai caldă zi din acest episod, pentru că, într-adevăr, în Lunca Dunării este posibil să depășim valorile maxime de 38 de grade la umbră. De asemenea, pragul critic al indicelui temperatură-umezeală va depăși 80 de unități. Și nu în ultimul rând, temperaturile resimțite vor fi de peste 40...42 de grade. 

Temperaturile acestea vor fi de interes pentru toată această săptămână, chiar dacă începând de joi seara și vineri, în jumătatea nordică, vor mai scădea valorile de temperaturi. 

Ne vom confrunta și cu fenomene specifice condițiilor de stabilitate atmosferică, adică aversă torențiale, posibil însoțite de vijelii și izolat căderi de grindină, la schimbul acestor mase de aer foarte cald și ușor mai rece, dinspre partea nordică a Europei.

Cu siguranță, după acest scurt episod, săptămâna viitoare, așa cum arată datele de la acest moment, este posibil să vorbim din nou de zile foarte călduroase, chiar caniculare”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vremea Elena Mateescu
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close