Antena 3 CNN Opinii Costel Busuioc. Un şut în fund în România, un pas înainte în Spania

Costel Busuioc. Un şut în fund în România, un pas înainte în Spania

<font color="red">Costel Busuioc. </font> Un şut în fund în România, un pas înainte în Spania
13 Mar 2008   •   10:02

Costel nu-i Dorel, iar Spania nu e România. Aceasta este explicaţia pentru succesul avut de Costel Busuioc, un român cu doar 8 clase primare, ce a ajuns acum să fie unul dintre puţinii artişti care au un contract cu prestigioasa casă de discuri Sony. Povestea lui Costel o dezminte pe cea a Mioriţei şi demonstrează că talentul se poate până la urmă impune în orice condiţii. Nu însă şi în orice ţară. În România, Costel Busuioc nu a reuşit decât să trăiască într-un sat uitat de lume din Banat, muncind cu ziua şi câştigându-şi cu greu banii necesari întreţinerii familiei. Vocea sa nu a depăşit graniţele satului său, iar puţinii oameni mai influenţi care l-au auzit cântând i-au spus că nu îl pot ajuta pentru că nu avea liceul terminat. În Spania a fost mult mai simplu pentru Costel. A contat doar talentul, nu şi studiile. Împins de la spate de câţiva prieteni, se înscrie la concursul Hijos de Babel. Aici, reuşeşte să câştige toate galele, inclusiv finala, şi primeşte premiul cel mare: un contract cu Sony.

COSTEL BUSUIOC ÎN GALA FINALĂ - NESSUN DORMA



Operă, nu manele

Are 33 de ani. S-a născut în Goruni, un sat de lângă Iaşi. Aici a copilărit, iar la 14 ani a plecat spre alte zări, în căutarea unui loc de muncă. Lucrează ca cioban, o meserie mioritică, ce îi oferă poate liniştea necesară pentru a-şi exersa vocea, încă în formare. În Haţeg o întâlneşte pe actuala soţie, Daniela, de loc din Maramureş. Intră amândoi în Oastea Domnului, o grupare a Bisericii Ortodoxe Române. Ostaş ascultător, Costel se învaţă cu cântecele bisericeşti, pe care le fredonează mereu. Totuşi, încet, încet prinde din zbor gustul pentru muzica de operă şi, din când în când, se joacă de-a tenorul. Ciudat. Nu e atras de muzica populară. Şi nu cântă manele. Acum zece ani se stabileşte în satul Ghilad, din judeţul Timiş. Un sat unde asfaltarea e încă un vis îndepărtat, un sat care acum se pregăteşte să-l declare cetăţean de onoare.

?Îngerul? din Ghilad

În Ghilad familia Busuioc primeşte un sprijin neaşteptat de la o bătrână: Maria Tufaru. ?Marie, nouă Dumnezeu nu ne-a dat copii, dar ne-a trimis un înger!? Cu aceste cuvinte îşi începe povestirea mătuşa Maria, trecută acum de 70 de ani. Sunt de fapt cuvintele pe care i le-a spus soţul ei acum zece ani, când l-au cunoscut şi l-au auzit cântând prima dată pe Costel Busuioc. La nici două săptămâni după acest moment soţul Mariei a murit, iar ea a decis să-l adopte pe Costel şi familia sa. Hotărăşte să îi primească pe toţi în casă şi să le ofere ceea ce ei visau: un cămin. Nu-i vorbă, că de atunci Costel şi soţia sa, Daniela, au avut grijă de mătuşa Maria, trăind cu toţii într-o căsuţă modestă din Ghilad. ?Îmi plăcea tare mult cum cânta, dar uneori îl mai blagosloveam, că prea făcea gălăgie. Costel e un băiat tare muncitor şi serios. În România nu l-a ajutat nimeni. A fost şi la ?Surprize, surprize?, şi la ?Garantat 100%?, nu a fost băgat în seamă. Azi toată lumea zice că se bucură pentru el, dar să nu uităm că spaniolii au fost cei care l-au ajutat?, spune Maria Tufaru.

VIDEO EXCLUSIV: MARIA TUFARU, DESPRE COSTEL

Ieri anonimi, azi copiii unui star

Familia Busuioc are patru copii. Maria Tabita, în vârstă de 8 ani, Daniel, de 7 ani, Sara de 4 ani, şi Rebecca, de aproape 2 ani. Dintre aceştia, Maria Tabita pare să fie cea mai dornică să-i calce pe urme tatălui. Nu se sfieşte să cânte, în special cântece bisericeşti, este extraordinar de naturală şi vorbeşte cu dezinvoltură despre orice: părinţi, fraţii mai mici, poveşti sustrase din viaţa de zi cu zi din Ghilad. Daniel este în schimb un băiat sfios, care se fereşte să stea de vorbă cu persoanele necunoscute. Este introvertit, dar foarte isteţ. De asemenea, deşi mic, se implică în treburile gospodăreşti, mai ales când tatăl lipseşte de acasă. Sara este deocamdată o fetiţă curioasă, ce iscodeşte pe toată lumea cu ochi vii şi inteligenţi. Iar Rebecca, se bucură încă de prima vârstă a copilăriei. Poate că anii de grădiniţă o vor prinde acum în altă parte.

VIDEO EXCLUSIV: COSTEL BUSUIOC ŞI FIICA SA CÂNTĂ ÎMPREUNĂ

GALERIE FOTO - FAMILIA ŞI CASA LUI COSTEL BUSUIOC

Daniela, soţia lui Costel Busuioc

Cea care i-a fost mereu alături lui Costel este soţia sa, Daniela. La cei 30 de ani ai săi, ea ţine acum gospodăria din Ghilad. Când a văzut că nu se pot descurca cu banii, a vorbit cu fraţii ei, plecaţi la muncă în Spania, să-i găsească şi lui Costel un rost acolo. Prin ei a reuşit Costel Busuioc să ajungă să muncească în Spania ca ajutor de zidar. Şi, de aici, de la locul său de muncă, a fost remarcat şi ajutat să se prezinte la concursul Hijos de Babel. Când vorbeşte de încercările lui Costel din România, fruntea i se umple de riduri: ?A fost în mai multe locuri, i s-a promis că va scoate un CD, că va fi sprijinit să cânte, nimic nu s-a concretizat. Acum în sfârşit şi-a împlinit visul. Sunt o soţie fericită?, spune Daniela. Preferă să stea retrasă şi se fereşte să iasă în evidenţă prin declaraţii. Acum este mândră că vocea soţului ei a reuşit să încânte milioane de oameni. Din toată lumea.

VIDEO: SOŢIA LUI COSTEL, IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE

FAMILIA LUI COSTEL BUSUIOC - GALERIE FOTO

Cum şi-a căpătat porecla de ?Pavarotti?

În Timiş, Costel a muncit prin mai multe locuri. Fie cu ziua, fie încercând să-şi găsească o slujbă stabilă. A spălat vagoane în Timişoara, făcând naveta zilnic, pe o distanţă de 40 de kilometri. Cel mai mult a lucrat ca maseor la un azil de bătrâni din Ciacova, o localitate de lângă Ghilad. Şi astăzi cei de aici îşi amintesc cu drag de el. Obişnuia să le cânte bătrânilor în fiecare zi arii din opere, iar timpul trecea mult mai uşor în compania lui. Aici a fost sprijinit de preotul Florea Gheorghe, de la capela azilului. ?Am cântat mult împreună. Vocea sa era inconfundabilă. La slujba de Înviere, dacă îl aveam pe Costel, nu mai aveam nevoie de microfon. Era solicitat şi la înmormântări. Când spunea el un ?Doamne miluieşte?, se auzea în toată localitatea?, povesteşte astăzi preotul din Ciacova. Acesta este şi cel care i-a dat porecla cunoscută acum în întreaga lume. ?M-au sunat de la TVR Timişoara, să le dau nişte subiecte de reportaje. Le-am spus că ştiu un băiat extreme de talentat, Pavarotti din Banat. Văd că de atunci aşa i se spune?, povesteşte preotul.

PAVAROTTI VS. BUSUIOC. DUEL MUZICAL (VIDEO)

ASCULTĂ MELODIILE INTERPRETATE DE COSTEL

Operă la casetofon Fiind ostaş credincios al Domnului, Costel s-a ataşat de preotul din Ghilad, Emilian Păcuraru. Acesta l-a încurajat să cânte muzică de operă. ?Venea la mine acasă şi ascultam împreună casete şi CD-uri cu muzică de operă. Prindea foarte repete. Era fascinat de muzică?, îşi aminteşte preotul Păcuraru. ?Îl sfătuiesc să îşi continue cariera muzicală afară. Aici nu a avut şi nici nu o să aibă vreo şansă?, spune el. Şi primarul din Ghilad, Cornel Guran, este astăzi foarte mândru de consăteanul său. ?Ne-am bucurat cu toţii pentru el. Simţi o mândrie aparte când vezi unde a ajuns. Îl vom declara imediat ce vine cetăţean de onoare. Din păcate, e singurul sprijin pe care ni-l permitem aici. Costel ne-a făcut pe toţi fericiţi?, declară primarul.

VIDEO EXCLUSIV: GHILAD, DRUMUL SPRE CASA LUI COSTEL

Două note de zece Miercuri seară, Costel şi-a împlinit visul. A câştigat concursul Hijos de Babel şi contractul mult visat cu casa de discuri Sony. Deşi câştigase până acum toate galele concursului, în finală a fost mult mai greu decât se aştepta. A primit un sprijin neaşteptat de la publicul din Spania, care l-a votat prin SMS. Probabil, milioanele de români aflaţi aici l-a muncă l-au propulsat pe primul loc. Deşi a luat note mai mici ca de obicei din partea juriului, publicul i-a oferit două note de zece. Suficiente pentru a-l transforma în vedetă. O vedetă cu care se mândreşte astăzi întreaga Românie.

?Când îl va decora Băsescu??

Un şut în fund în România, un pas înainte în Spania. Aşa poate fi rezumată viaţa de până acum a lui Costel Busuioc. Fără nicio şansă în ţară, el a fost făcut celebru de un concurs televizat din străinătate. Acum câţiva ani, de un 8 martie, îi cânta canţonete ministrului de atunci al integrării, Hildegard Puwak. Astăzi, oficialităţile române se înghesuie să-i ofere burse şi vor să-l facă ambasador onorific al României în Spania. Vorba unui cititor al site-ului Antena3.ro, ?Când îl va decora pe Costel preşedintele Traian Băsescu?? Povestea lui confirmă faptul că încă nu suntem pregătiţi să ne susţinem şi să ne promovăm talentele. Probabil că mulţi alţi oameni ca şi Costel sunt încă iluştri anonimi prin satele şi oraşele patriei. Până când vom fi aşa? Poate până mâine, poate pentru totdeauna?

VOTUL FINAL LA HIJOS DE BABEL



Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bogdan Pitaru
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close