Antena 3 CNN Opinii Judecătorul Marian Enache ar putea fi noul preşedinte al CCR

Judecătorul Marian Enache ar putea fi noul preşedinte al CCR

Mandatele mai multor judecători CCR expiră în curând, inclusiv al preşedintelui CCR Valer Dorneanu. Potrivit unor surse autorizate, judecătorul Marian Enache ar putea fi noul preşedinte al CCR.

Judecătorul Marian Enache ar putea fi noul preşedinte al CCR
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru | radutudor.ro
de Radu Tudor    |    18 Apr 2022   •   10:32

El este din 2016 judecator CCR şi mai are 3 ani de mandat, pe care i-ar putea exercita la preşedinte al instituţiei.

Marian Enache este un jurist cu experienţă. Fost deputat si ambasador, el a făcut parte din echipa care a elaborat proiectul Constitutiei Romaniei adoptată în 1991.

Senatul, Camera Deputaţilor şi Administraţia Prezidenţială ar trebui să desemneze noi candidaţi care să treacă de votul Parlamentului.

Aceleaşi surse precizează că în cadrul coalitiei PNL-PSD s-ar putea contura două candidaturi :

  • senatorul PNL Iuliana Scântei
  • procurorul general adjunct al Romaniei, Bogdan LicuDin partea Administratiei Prezidenţiale, ar putea fi desemnată consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină.

    Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

    Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

    Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.

    Judecătorii Curţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Aceste exigenţe i-au conferit Curţii Constituţionale privilegiul de a se fi impus, încă de la constituire, prin prestigiul de care s-au bucurat judecătorii săi.

    Judecătorii sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia. După numire, ei depun individual, în faţa Preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, jurământul de credinţă, moment de la care începe exerciţiul mandatului lor.

×
Subiecte în articol: Marian Enache judecator ccr
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close