Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: Cu ce dobândă se împrumută statul român. Ce semne de criză sunt evidente

Radu Tudor: Cu ce dobândă se împrumută statul român. Ce semne de criză sunt evidente

Situația economică în Uniunea Europeană se deteriorează pe zi ce trece. În particular, România trece prin momente mult mai grele din cauza inflației record, exploziei prețurilor, proximității războiului și efectelui acestuia, a dobânzilor foarte mari cu care ne împrumutăm și a lentorii absorbției fondurilor europene care ne-ar putea redresa financiar, dar nu o fac.

Radu Tudor: Cu ce dobândă se împrumută statul român. Ce semne de criză sunt evidente
Sursa foto: Antena 3
de Radu Tudor    |    16 Mai 2022   •   18:24

Criza pe care o traversăm se va amplifica până la finalul anului, iar impactul social și pe zona de IMM-uri va fi unul serios.

Știu că v-ați plictisit de câte crize am tot traversat și câte efecte negative au fost asupra fiecaruia. Nemulțumirile sunt firești. Însă toate semnele arată că suntem abia la începutul noului val de criză, ce poate fi rezumat scurt: al puterii de cumpărare, prăbușite din cauza prețurilor și inflației.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 365,8 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 49 de luni, la un randament mediu de 8,02% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 553,8 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Continuarea, pe radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close