Antena 3 CNN Politică Adrian Cioroianu: ?Rusia is back in business?

Adrian Cioroianu: ?Rusia is back in business?

Adrian Cioroianu: ?Rusia is back in business?
14 Sep 2007   •   17:27

Prezent la Vilnius cu ocazia reuniunii ministeriale a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei, ministrul român al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat că prin pasul pe care îl face Rusia de a-şi transforma resursele naturale în instrumente politice, aceasta a decis să reintre în ?liga mare? şi îşi permite să abordeze cum vrea diversele dosare din zonă.

?Rusia is back in businness. Este o ţară care a decis să reintre în liga mare, să se manifeste ca o putere?. Cu aceste cuvinte a caracterizat Adrian Cioroianu atitudinea din ultima perioadă a Rusiei, răspunzând unei întrebări referitoare la atitudinea diferită a Moscovei faţă de dosarul Kosovo şi faţă de conflictele îngheţate din Georgia. Ministrul român a adăugat că ceea ce contează este dialogul pe care România vrea să-l propună între UE şi Rusia pe aceste teme.

Ministrul român a ţinut să adauge că România este interesată ca în vecinătatea sa să nu existe trupe care nu au un statut cert, legal, recunoscut de comunitatea internaţională, în timp ce Georgia, la rândul său, este interesată să aibă control total asupra teritoriului său. Aceste deziderate constituie punctul de legătură statele român şi georgian. "Semnalele indică faptul că Rusia şi-ar dori un nou tratat, astfel încât promisiunile pe care le-a făcut până acum să fie date uitării, iar printre acestea se află şi cea relativ la Transnistria şi demantelarea bazelor din Georgia", a spus ministrul Cioroianu, adăugând însă că este vorba doar despre ipoteze de lucru.

Grupul Noilor Prieteni ai Georgiei este o iniţiativă lansată la Tbilisi în 2005, din care fac parte România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lithuania, Polonia. Obiectivul este asistarea Georgiei în procesul de apropiere de structurile europene şi euro-atlantice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close