Antena 3 CNN Politică Alegeri pentru Parlamentul European. Află cum poţi vota din străinătate

Alegeri pentru Parlamentul European. Află cum poţi vota din străinătate

Alegeri pentru Parlamentul European. Află cum poţi vota din străinătate
Sursa foto: Alegeri
18 Mai 2009   •   23:19

Pe 7 iunie, românii de pretutindeni sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlamentul European.
Pentru cetăţenii români care se vor afla în străinătate în acea zi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a demarat o campanie de informare cu privire la modul în care aceştia vor putea să îşi exercite dreptul de vot.
Astfel, indiferent de candidaţii pe care îi vor alege, românii din străinătate trebuie să ţină cont de următoarele recomandări şi condiţii impuse de lege:
- Cetăţenii români din străinatate, care s-au înscris pe listele de vot dintr-un alt stat membru al UE, vor putea vota doar candidaţii acestei ţări la alegerile europarlamentare. Potrivit legii, ei nu vor mai avea dreptul să voteze pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European
- Aceştia vor vota la secţiile de votare organizate de autorităţile ţării gazdă
- Cetăţenii români din străinătate pot vota la europarlamentare cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, sau paşaportul de serviciu electronic
- La alegerile europarlamentare din străinătate nu se poate vota cu titlu de călătorie
- Ca să votaţi, trebuie să aveţi acte de identitate valabile. MAE recomandă tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice, pentru a obţine acte de identitate valabile.
- Conform legislaţiei, la acest scrutin turiştii pot vota. Cetăţenii români cu drept de vot, care în ziua alegerilor se află în altă ţară, pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.
Lista secţiilor de votare se regăseşte atât pe site-ul MAE, cât şi pe site-urile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.

Mai multe detalii puteţi afla accesând site-urile www.mae.ro, www.roaep.ro, www.bec2009pe.ro

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close