Antena 3 CNN Politică Alianţă PNL-PSD-UDMR împotriva suprapunerii alegerilor prezidenţiale cu alte tipuri de scrutin

Alianţă PNL-PSD-UDMR împotriva suprapunerii alegerilor prezidenţiale cu alte tipuri de scrutin

Alianţă PNL-PSD-UDMR împotriva suprapunerii alegerilor prezidenţiale cu alte tipuri de scrutin
Sursa foto: Eugen Nicolaescu
01 Apr 2009   •   16:49

Parlamentarii liberali şi udemerişti şi-au însuşit proiectul legislativ al PSD de prevenire a eventualelor încercări de suprapunere a alegerilor prezidenţialecu alt scrutin. Deja 39 de liberali şi 20 de udemerişti au semnat deja pentru iniţierea propunerii legislative social-democrate, a anunţat viceliderul grupului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.
"Este primul demers comun al PNL cu UDMR şi PSD în această legislatură. Proiectul are toate şansele să treacă în mare viteză prin Parlament şi, într-o lună jumătate să devină lege", a prognozat Nicolăescu, arătând că, împreună, cele trei grupuri parlamentare care o susţin au 65% dintre parlamentari.
Deputatul PSD Adrian Năstase este "coordonatorul iniţiativei legislative", pe care acesta o va depune, joi, la Biroul Permanent al Camerei. Eugen Nicolăescu a spus că proiectul va elimina şi speculaţiile lansate de reprezentanţi ai PD-L privind posibilitatea cuplării datei alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare.
"PDL a încercat să sugereze cuplarea alegerilor prezidenţiale cu alte alegeri, sau că prezidenţialele să aibă loc în altă perioadă decât la sfârşitul mandatului, propuneri pe care le consider neconstituţionale. Asfel putem elimina tentaţiile",  a adăugat viceliderul PNL.
Conform proiectului lui Năstase, "alegerile pentru Preşedintele României vor avea loc în prima duminică dinaintea unei perioade de 30 zile anterioare expirării mandatului preşedintelui în funcţie. Data alegerilor va fi hotărâtă şi adusă la cunoştinţă publică de către Guvern cu cel mult 45 de zile înainte de ziua stabilită în alegeri".
Aceeaşi iniţiativă legislativă mai prevede că, în situaţia de vacantare a funcţiei, ca urmare a demisiei, demiterii, imposibilităţii definitive a exercitării atribuţiilor sau decesului, "data alegerilor va fi hotărâtă şi adusă la cunoştinţă publică de către Guvern în cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei".
Antena3.ro

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close