Antena 3 CNN Politică Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE, în legătură cu declaraţiile privind noua strategie de apărare a ţării

Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE, în legătură cu declaraţiile privind noua strategie de apărare a ţării

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie convocat vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat, după declaraţiilor de ieri ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României.

Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE, în legătură cu declaraţiile privind noua strategie de apărare a ţării
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    12 Iun 2020   •   14:22

În context, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să fie "un motiv de surprindere", acesta fiind "efectul comportamentului cunoscut" al părţii ruse în regiune în ultimii ani, se arată în comunicatul Ministerul de Afaceri Externe al României, transmi vineri presei.

"Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene", mai menţionează MAE român. 

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca "preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse". 

De asemenea, Dan Neculăescu a precizat că noua strategie națională de apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. 

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.
 

×
Subiecte în articol: strategie apărare Rusia Valery Kuzmin
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close