Antena 3 CNN Politică Ambasadorul SUA la Bucureşti: Legea ANI, o mare decepţie. Senatul a operat schimbări necerute de CCR

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Legea ANI, o mare decepţie. Senatul a operat schimbări necerute de CCR

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Legea ANI, o mare decepţie. Senatul a operat schimbări necerute de CCR
Sursa foto: Mark Gitenstein
13 Mai 2010   •   13:22

Votarea legii ANI în forma dorită de senatori şi nu în cea venită de la Guvern a fost dur criticată de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein. Diplomatul apreciază că Senatul României "a operat schimbări care nu erau cerute de Curtea Constituţională" şi care "vor slăbi inutil ANI, în mod substanţial".
În opinia ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, "se pare că Senatul a operat schimbări care nu erau cerute de Curtea Constituţională şi că aceste schimbări vor slăbi inutil ANI, în mod substanţial".
"Este o mare decepţie", a declarat Mark Gitenstein pentru AFP.
Vocea ambasadorului american se alătură pleiadei de organizaţii non-guvernamentale care au solicitat preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge modificările aduse la legea ANI, nemulţumite de ?golirea de orice substanţă? a ANI, de reducerea substanţială a atribuţiilor acestei instituţii şi de îngreunarea procedurii de verificare şi control a averilor demnitarilor.
ANI a fost creată în 2007 pentru a controla eventuale conflicte de interese sau îmbogăţirea ilicită a aleşilor şi înalţilor funcţionari. Declaraţiile de avere erau făcute publice, iar bunurile ilegale puteau fi confiscate, notează AFP.
La 16 aprilie, însă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale majoritatea prerogativelor ANI. Guvernul a prezentat atunci un proiect de lege menit să o aducă agenţia în conformitate cu Constituţia. Acest proiect, amendat de senatori, este cel care a fost adoptat. El prevede clauze de confidenţialitate pentru declaraţiile de avere.
Senatorii au introdus de asemenea un amendament foarte contestat care suprimă obligaţia pentru candidaţii la un mandat parlamentar sau executiv de a-şi declara bunurile. De asemenea, declaraţiile false nu mai sunt în mod sistematic pasibile de cercetări penale, precizează AFP.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close