Antena 3 CNN Politică Amendamentele PNL pe Educaţie, negociate cu Puterea, la schimb cu scurtarea intervenţiilor pe buget

Amendamentele PNL pe Educaţie, negociate cu Puterea, la schimb cu scurtarea intervenţiilor pe buget

Amendamentele PNL pe Educaţie, negociate cu Puterea, la schimb cu scurtarea intervenţiilor pe buget
Sursa foto: Parlament
19 Feb 2009   •   12:50

Parlamentarii Puterii negociază cu aleşii Opoziţiei amendamentele Ministerului Educaţiei, a cărui dezbatere a fost amânată în plen, pe motiv că este un domeniu complex şi încă mai există discuţii "afară" pe această temă. Potrivit unor surse parlamentare, tratativele au loc atât cu parlamentarii liberali, pentru scurtarea intervenţiilor pentru propriile amendamente, dar şi între reprezentanţii PDL-PSD, ultimii fiind nemulţumiţi de sumele mici primite de unele domenii din Educaţie, precum cercetarea, dar şi de fondurile alocate la nivel local pentru construcţia unor şcoli sau grădiniţe. Premierul Emil Boc a dat deja semnale de compromis, sugerând că va căuta cu miniştrii de resort soluţii pentru suplimentarea bugetelor Educaţiei şi Sănătăţii.
În această dimineaţă, plenul reunit al Parlamentului a adoptat bugetul Ministerului Mediului , al Transporturilor şi Sănătăţii, dezbaterea privind banii alocaţi ministerului Educaţiei fiind amânată la sfârşit datorită negocierilor care au loc la această oră între reprezentanţii Opoziţiei şi Puterii. Conform unor surse parlamentare, PSD a bătut, unilateral, palma cu PNL pentru a sprijini adoptarea unor amendamente liberale pentru bugetul acestei instituţii, fără să consulte partenerii din coaliţie. Înţelegerea încheiată aseară de liderii de grup ai celor două partide a ajuns astăzi la urechile parlamentarilor PDL, care au cerut tratative pe această temă cu actorii politici implicaţi.
Drept urmare, plenul Parlamentului a stabilit joi amânarea discuţiei pe bugetul Ministerului Educaţiei, pe motiv că este un domeniu mai "complex", preşedintele de şedinţă, senatorul PDL Alexandru Pereş, sugerând că eventuale negocieri, "discuţii afară", nu au fost finalizate.
Viceliderul grupului parlamentar al deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a replicat că parlamentarii PNL erau pregătiţi să dezbată bugetul Educaţiei, dar a acceptat pauza de consultări cerută de PDL.
Boc caută suplimentări de fonduri pentru Educaţie şi Sănătate
Premierul Emil Boc a declarat, la rândul său, că va discuta cu ministrul Finanţelor şi cu cei de la Sănătate şi Educaţie despre banii alocaţi celor două domenii, pentru a vedea dacă pot fi suplimentate bugetele, semn că PDl este dispus să cedeze pretenţiilor PSD şi PNL.
"Am să discut cu ministrul Sănătăţii şi cu ministrul Pogea şi sunt convins că putem găsi soluţii şi sunt convins că ministrul Bazac are la minister o strategie foarte bună pentru a rezolva problema medicamentelor compensate", le-a răspuns Boc ziariştilor care i-au spus de declaraţia preşedintelui CNAS, potrivit căreia ar avea nevoie de mai mulţi bani pentru susţinerea acestui program.
Referitor la bugetul Educaţiei, care a fost amânat de Parlament, Boc a spus: "să am o discuţie cu colegii mei, după care vă voi da un răspuns".
Emil Boc şi-a exprimat speranţa că proiectul de buget pe 2009 va fi adoptat în cursul zilei de joi. "Să vedem finalul dezbaterilor. Sunt optimist. Cred în înţelepciunea Parlamentului de a găsi soluţii ca bugetul să fie adoptat cât mai repede, poate chiar azi", a spus Boc.
Dacă la Sănătate nici un amendament liberal nu a fost admis, la bugetul Transporturilor, nici amendamentele PSD respinse deja în comisii nu s-au bucurat de o soartă mai bună.
Transporturi: Amendamentele liberale, refuzate în bloc cu cele PSD
Potrivit amendamentelor admise, din cheltuielile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, mai precis capitolul investiţii în Bucureşti, sectorul 1, se suplimentează cu 1.960.000 lei. Pe de altă parte, din acelaşi capitol se redistribuie 300 de mii lei pentru studiul tehnico-economic şi de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii ?Centura oraş Baia Sprie continuată cu tunel pe sub Muntele Gutin?, 700 de mii lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii ?Drum expres Baia Mare-Sein-Cehu Silvaniei?. De asemenea, se alocă 1.960 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor cu proiectarea Centura Sud ? Vest ocolire Municipiul Piteşti, DN65D Albota-Moşoaia-Bascov şi pentru expropieri/despăgubiri terenuri private. Un alt amendament admis, propus de deputatul PD-L Mircea Toader, se alocă suma de 6.367 mii lei pentru Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă ? Aeroport Strejnic. Se mai alocă 433 mii lei pentru obiectivul de investiţii ?Pistă de decolare pavată pentru avioane uşoare în incinta aerodromului Gh. Bănciulescu ? Stejnic?.
Liberalii au pledat fără succes pentru modernizarea aeroporturilor din Oradea sau Craiova, investiţii în Aeroportul Transilvania Târgu Mureş pentru a fi adus la standarde internaţionale şi construirea de drumuri ocolitoare pentru Iaşi, Bârlad şi alte localităţi. Deputatul Antal Istvan a solicitat dublarea subvenţiilor pentru susţinerea transportului public pentru călători, în condiţiile în care, anul trecut acestea au fost mai mari decât cele prevăzute în bugetul pe 2009, însă insuficiente. Parlamentarii UDMR au mai susţinut necesitatea investiţiilor în drumurile din Harghita şi Covasna.
Alți liberali, precum Relu Fenechiu au cerut finalizarea proiectelor de infrastructură a unor drumuri județene, susținerea acordată de social-democratul Anghel Stanciu neîndupleclând însă plenul Parlamentului.
Parfumul Poienii Narciselor nu a împresionat Puterea
De aceeași soartă au beneficiat și amndamentele Opoziției formulate pe domeniul Mediului.Propunerea liberalului Gheorghe Gabor de alocare a 58.000 RON pentru reconstrucţia ecologică a Poienei Narciselor, nu impresionat pe prlamentarii coaliției.
Potrivit anexei votate de parlamentari, 62,9% din finanţarea Ministerului se face din bugetul de stat, 1,7% din credite externe, 35,4% din fonduri externe nerambursabile. În proiectul de buget se estimează că va fi adoptată Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă, pentru a cărei finanţare se doreşte ?intensificarea activităţilor de colectare, control şi recuperare a creanţelor la Fondul pentru mediu?.
De asemenea, în perioada 2009-2010, Ministerul Mediului are în vedere derularea pe proiecte cofinanţate din fonduri europene, respectiv din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, pentru ?perfecţionare profesională?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close