Antena 3 Politică Anca Dragu îl acuză pe Cîţu că blochează Parlamentul: "Cer obligarea premierului de a formula propuneri de miniştri"

Anca Dragu îl acuză pe Cîţu că blochează Parlamentul: "Cer obligarea premierului de a formula propuneri de miniştri"

de Georgiana Adam    |    15 Sep 2021   •   10:36
Anca Dragu îl acuză pe Cîţu că blochează Parlamentul: "Cer obligarea premierului de a formula propuneri de miniştri"
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, i-a cerut miercuri premierului să vină cu propuneri de noi miniştri şi a spus că va sesiza CCR pentru un conflict juridic, acuzând-l pe Florin Cîţu că blochează Parlamentul. 

În plus, şefa Senatului a spus că vrea ca lista cu noii miniştri să fie validată în Parlament.

Dragu a mai spus că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

"Am trimis punctul de vedere către CCR cu privire la cererea premierului prin care solicită constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. În acest punct de vedere, semnat de mine, în calitate de preşedinte al Senatului, arăt că nu se constituie motive pentru un astfel de conflict.

Dragu: "E un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl doreşte transformat în unul constituţional"

Este, de fapt, un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl doreşte transformat în unul de natură constituţională. 

Mai arătăm Curţii că este vorba de o cerere ce nu poate fi admisibilă. Este vorba de o serie de critici legată de depunerea moţiunii de cenzură, care este un instrument juridic constituţional al parlamentarilor, de control asupra activităţii Guvernului.

Nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict de natură constituţională. Repet, este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care se doreşte a fi transformat în unul de natură constituţională.

Trimit către Curtea Constituțională un al doilea document, este o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte. 

Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim-ministru, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. 

Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra pronunțării noii compoziții politice a guvernului", a spus şefa Senatului, Anca Dragu. 

Anca Dragu: "Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului" 

Solicitarea lui Dragu vine după ce, pe 2 septembrie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a fost remaniat, iar pe 8 septembrie au demisionat şi ceilalți miniștri USR-PLUS.

"Pe data de 2 septembrie am asistat la demiterea ministrului Stelian Ion, iar pe 7 şi 8 septembrie şi-au dat demisiile celorlalţi miniştri USR-PLUS şi a vicepremierului Dan Barna. 

Pe 8 septembrie, e o scrisoare a lui Dacian Cioloş şi Dan Barna către premier în care se atrage atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la Guvern. 

Avem prevederile constituţionale, dar şi cele din Codul Administrativ, care cer ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcţiilor să se transmită noile propuneri. 

Prin faptul că premierul nu transmite propunerile, împiedică Parlamentul să îşi dea acordul asupra noi structuri politice a Guvernului. Pe 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri către Parlament", a mai declarat preşedintele Senatului. 

×
Subiecte în articol: anca dragu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close