Antena 3 CNN Politică Antonescu, dorit de toate filialele PNL ca "locomotivă". 10 organizaţii se opun echipei alese pe listă

Antonescu, dorit de toate filialele PNL ca "locomotivă". 10 organizaţii se opun echipei alese pe listă

Antonescu, dorit de toate filialele PNL ca "locomotivă". 10 organizaţii se opun echipei alese pe listă
Sursa foto: Crin Antonescu
26 Feb 2010   •   12:20

Doar o duzină de filiale PNL şi-au mandatat delegaţii să voteze împotriva votării în bloc a unei echipe de conducere pe baza listei pe care liderul Crin Antonescu intenţionează să o propună la Congresul din 5-7 martie a.c. Mai toate organizaţiile judeţene au decis însă să susţină candidatura lui Antonescu la un nou mandat de preşedinte, acesta fiind perceput ca cea mai bună locomotivă electorală de care partidul dispune în acest moment. Surse liberale susţin că în aceste deciziii de susţinere luate de fiecare filială în parte a contat şi faptul că, în turneul făcut în teritoriu Antonescu a lăsat să se înţeleagă că viitorul său nucleu de conducere va fi compus în special din liderii de filialele cu performanţe la ultimele scrutinuri electorale. În paralel, liderul PNL caută să fisureze frontul adversarilor săi anti-liste, ofertându-i cu funcţii în viitoare echipă de conducere. Potrivit surselor citate, liderul PNL de Ilfov, Marian Petrache a părăsit aripa Tăriceanu. La fel şi Victor Paul Dobre. Ofertaţi au mai fost şi Dan Motrenu şi Teodor Athanasiu, care însă ar fi refuzat propunerile primite.

Viziunea de conducere propusă de Antonescu la Congres lasă în afara factorului decizional atât pe foştii preşedinţi de partid, precum Mircea Ionescu Quintus şi Călin Popescu Tăriceanu, cât şi mai important pe actualul prim-vicepreşedinte al partidului, Ludovic Orban. Presat de vicepreşedinţii din teritoriu nemulţumiţi de modul în care Orban s-a implicat în alegerile interne ale unor filiale, Antonescu i-ar fi comunicat fostului său aliat că nu mai are cum să se regăsească în echipa pe care o va propune chiar dacă se decide să menţină funcţia de primvice.

Cooptarea liderilor de filiale ...

De altfel, preşedintele PNL are de gând să propună la Congres votarea în bloc a unei liste cu peste 30 de liberali care vor compune viitorul Birou Politic Central al partidului. Cei 14-15 vicepreşedinţi vor avea o serie de atribuţii: strategie, relaţii externe, organizare internă etc. Sistemul uninominal de alegere ar urma să fie păstrat doar pentru liderul de partid, Antonescu dorind chiar extinderea acestui proces de alegere prin implicarea tuturor membrilor de partid prin intermediul unui referendum intern. De asemenea, Antonescu vrea ceva mai multă putere în PNL, drept de numire a viitorilor miniştri şi de revocare a lor şi a altor colegi cu funcţii în partid şi "o oarecare simplificare sau întărire a mecanismului preşedinte-secretar general, în sensul că BPC numeşte sau revocă secretarul general la propunerea preşedintelui".

Surse liberale susţin că liderul PNL intenţionează să rezerve majoritatea locurilor din conducerea centrală a partidului pentru şefii organizaţiilor judeţene cu rezultate bune în alegerile prezidenţiale. Din echipa de conducere a preşedintelui PNL, Crin Antonescu vor face parte lideri marcanţi ai partidului şi foşti susţinători ai lui Tăriceanu, precum Radu Stroe, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu (Iaşi), Norica Nicolai, Romeo Stavarache (Bacău), Paul Victor Dobre (Galaţi), Dan Radu Ruşanu, poreclit de proprii colegi ?Uncheşul? pentru influenţa sa în partid, Florian Popa (Bihor), Diana Tuşa sau Cristina Pocora.

Potrivit surselor citate, aproape 20 din cei 30 de membri ai viitorului Biroul Politic vor fi şefi de organizaţii judeţene. Printr-o astfel de strategie, Antonescu loveşte mai mulţi iepuri dintr-o lovitură: îi cointeresează ca susţinători ai proiectului său politic pe cei mai importanţi lideri de filiale şi, în acelaşi timp, preveine la Delegaţia Permanentă şi la Congres succesul oricărei tentative de picare prin vot a sistemul de alegeri prin moţiuni.

...versus temeri de centralizare excesivă a puterii în partid

Ideile lui Antonescu pare a avea succesul scontat în teritoriu. La nivelul tuturor Conferinţelor Extraordinare judeţene organizate de filiale s-a decis ca delegaţii să primească mandat de susţinere a candidaturii lui Antonescu la şefia partidului. Doar o duzină de filiale au votat pentru menţinerea votului uninominal ca mod de accederela funcţiile de conducere, îngrijorate că votul prin moţiuni, în care liderul câştigător îşi impune echipa, riscă să lase pe dinafară o serie întreagă de lideri utili partidului, numai din considerentul că nu fac parte din echipa Antonescu.

Partizanii lui Tăriceanu şi Ludovic Orban încearcă se se folosească de aceste temeri pentru a alimenta în ultima vreme imaginea tendinţelor autoritariste ale actualului lider de partid. Potrivit unor surse liberale, Antonescu este zugrăvit la nivelul filialelor de unii din adversarii săi chiar ca un "pui de dictator", aceştia arătându-se contrariaţi de încercarea preşedintelui PNL de a controla excesiv conducerea partidului mai ales că nu are practic contracandidat la congres.

Ideile lor nu prea prind însă la nivelul liderilor din teritoriu. Aceştia sunt mai îngrijoraţi mai degrabă de perspectivele deloc strălucite conţinut de avertismentul lui Antonescu care a ameninţat recent că ar renunţa să mai candideze la un nou mandat de preşedinte în cazul în care votul pe liste nu va fi acceptat la Congres. Perceput ca singura "locomotivă electorală", care a adus partidului aproape 2 milioane de voturi la Congres, liberalii din filiale par să fie dispuşi să treacă peste izul de şantaj care învăluie anunţul lui Antonescu şi să-i pună pe tavă susţinerea pentru proiectul propus.

Votul pe liste, înghiţit cu noduri pentru păstrarea "locomotivei"

Rând pe rând, aproape peste 20 de filiale şi-au făcut deja cunoscută susţinerea prin vot pentru candidatura a lui Antonescu şi moţiunea sa. Filialele de Bacău, Iaşi, Bihor, Hunedoara, Ilfov, Oradea, Buzău, Vrancea, Harghita, Argeş, Caraş-Severin, Braşov, Sibiu, Suceava, Covasna sunt doar câteva din organizaţiile care şi-au mandatat delegaţii să sprijine moţiunea lui Antonescu.

În câteva filiale, taberele sunt încă împărţite. PNL Mehedinţi îl va susţine pe Crin Antonescu la şefia partidului, dar la Congres liberalii mehedinţeni sunt decişi să îşi dea votul şi pentru alegerea uninominală a membrilor viitoarei echipe de conducere a PNL.

La nivelul PNL Argeş există o dispută în jurul celui mai potrivit mod de a candida, cu moţiune, pe listă, sau uninominal, şi avantaje cât şi dezavantajele care le implică cele două variante de vot. Dezavantajul votului pe listă ar fi acela că ar putea bloca accesul în structurile de conducere ale unor colegi liberali sau poate chiar ar ascunde oameni care nu sunt foarte indicaţi pentru conducere. Avantajul ar rezida în asumarea în totalitate a acţiunilor, cu succese şi isuccese deopotrivă, şi-a explicat poziţia Ion Popa, vice PNL Argeş.

Nici la nivelul PNL Prahova, apele nu sunt încă limpezite. Antonescu se bazează acolo pe influenţa lui Teodor Meleşcanu şi a propriei sale soţii, Adina Vălean precum şi pe sprijinul liderului formaţiunii, Adrian Semcu. În schimb, preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu-Quintus şi parlamentara Adrian Săftoiu sunt cunoscuţi pentru opoziţia deschisă faţă de problema votului pe liste.

Şi Timişul este împărţit în două între cele două moduri de candidatură. Cristian Buşoi şi o treime dintre delegaţii acestei filiale vor vota la Congres pentru păstrarea sistemului de candidatură uninominal, deşi susţin candidatura lui Antonescu la şefia PNL.

Alături de principalii adversari ai listelor, Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban se află şi o duzină de organizaţii judeţene. Oltul condus de Ioan Ciugulea, Mehedinţiul lui Liviu Mazilu, Teleormanul cu al său Marin Almăjan, Alba în frunte cu Teodor Atanasiu, Bistriţa Năsăud, avându-l ca şef pe Ioan Ţintean şi Girugiu, la cârma căruia se află controversatul Lucian Iliescu sunt cele mai importante filiale care sustin menţinerea candidaturilor individuale dar şi a postului de primvicepreşedinte, deţinut în prezent de Ludovic Orban.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu PNL
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close