Antena 3 CNN Politică Băsescu a semnat decretul de organizare a referendumului

Băsescu a semnat decretul de organizare a referendumului

Băsescu a semnat decretul de organizare a referendumului
24 Oct 2007   •   09:13

Va fi referendum pentru introducerea votului uninominal şi va fi odată cu alegerile pentru Parlamentul European, indiferent când vor avea loc acestea. ?Am semnat decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal?, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă de la Cotroceni. Aşadar, va trebui ca oamenii să spună dacă sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii să fie aleşi cu scrutin majoritar uninominal în două tururi. Concret, parlamentarii vor fi aleşi aşa cum sunt aleşi primarii şi preşedintele ţării. Întrebarea care se va afla pe buletinele de vot este următoarea: ?Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscriţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi??

Preşedintele a precizat că data referendumului va fi data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European, anunţate pentru 25 noiembrie. Băsescu a dat lămuriri şi cu privire la obiectivele unei astfel de consultări populare: reformarea şi responsabilizarea clasei politice. ?Partidele nu îşi vor mai permite să pună pe listele lor oameni compromişi, acea clientelă politică?.

Un alt avantaj despre care a vorbit Băsescu este imposibilitatea modificării legii. ?Referendumul face imposibilă modificarea legii. Aşa cum este formulată întrebarea, având în vedere antecedentele guvernamentale şi ale Parlamentului, nu aş exclude posibilitatea ca, în situaţia în care, undeva, în următoarele zile, cineva îşi va asuma responsabilitatea pentru o nouă lege electorală, foarte frumos, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, să modifice articolul care spune de când se aplică noua lege, să facă o trimitere la anul 2014 pentru introducerea votului uninominal. Dacă referendumul va fi validat prin participarea românilor, atunci nimeni nu va mai putea fi tentat să modifice data intrării în vigoare a legii votului uninominal?, a declarat Traian Băsescu. Legea votului uninominal ar urma să intre în vigoare ?începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României?.

Reacţii politice
Partidele au comentat imediat declaraţia preşedintelui. Democraţii spun că sistemul de vot propus de preşedinte este formula care răspunde cel mai bine aşteptărilor românilor. Iar preşedintele PSD, Mircea Geoană, a remarcat că varianta şefului statului este cea propusă de social-deomcraţii. Liberalii, în schimb, au confirmat că Guvernul va merge mai departe în demersul de asumare a răspunderii.

Discursul lui Băsescu vine după ce ultimatumul pe care l-a dat Parlamentului pentru adoptarea legii privind votul uninominal a expirat. Preşedintele avertizase că, dacă legea nu va fi adoptată până luni, atunci va semna decretul pentru organizarea referendumului. Chiar şi după ce Tăriceanu a ieşit şi a dat asigurări că îşi va asuma răspunderea pe votul uninominal, Băsescu a rămas la aceeaşi idee. ?Vă asigur că vom avea referendum pe uninominal?, declara el luni, imediat după anunţul premierului.

Traian Băsescu a avertizat, chiar în contextul lansării candidaţilor PD pentru Parlamentul European, că va propune o variantă de lege fără compromisuri. El a lansat varianta susţinută de PSD.

BĂSESCU SE PRONUNŢĂ PENTRU REFERENDUM PE UNINOMINAL

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close