Antena 3 CNN Politică Băsescu: Acţiunea Rusei în Ucraina a ajuns la limite care frizează iraţionalul

Băsescu: Acţiunea Rusei în Ucraina a ajuns la limite care frizează iraţionalul

Băsescu: Acţiunea Rusei în Ucraina a ajuns la limite care frizează iraţionalul
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    03 Sep 2014   •   20:33
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că acţiunea Federaţiei Ruse în Ucraina a ajuns la "limite care frizează iraţionalul", motiv pentru care România va cere la summitul NATO consolidarea întregului flanc estic al Alianţei.
 
"Acţiunea (...) a ajuns la limite care frizează iraţionalul, pentru că, atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu respectăm frontierele statelor în Europa, nu mai putem vorbi de raţional şi atunci intervine iraţionalul şi impredictibilul", a spus preşedintele Băsescu. 
 
Şeful statului a spus că, plecând de la aceste premise, România va solicita, generic, consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord până la sud. 
 
"Asta înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea întregului flanc estic, de la nord până la sud, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective", a mai arătat preşedintele.
 
De asemenea, şeful statului a precizat că România solicită creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu forţele armate ale altor state membre NATO, respectiv terestre, aeriene şi navale, cu accent deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale ale ţării noastre cu cele ale altor state membre, având în vedere "forţa deosebită pe care o are flota Federaţiei Ruse de la Marea Neagră". 
 
"Nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Şi atunci, un număr mare de exerciţii care să presupună prezenţa unor nave ale aliaţilor NATO în Marea Neagră împreună cu flota României şi a Bulgariei este un lucru de mare interes pentru România", a completat Băsescu. 
 
El a subliniat şi că România este interesată ca pe teritoriul său să existe structuri de comandă ale forţelor aliate, dar nu la un nivel foarte mare. 
"Aceste structuri de comandă trebuie să existe, în opinia noastră", a arătat Băsescu.
 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close