Antena 3 CNN Politică Băsescu către social-democraţi: În '90, aici se mulţumea minerilor

Băsescu către social-democraţi: În '90, aici se mulţumea minerilor

Băsescu către social-democraţi: În '90, aici se mulţumea minerilor
25 Oct 2007   •   16:36
Surpriză în tabăra social-democraţilor, care a primit vizita neaşteptată a preşedintelui Traian Băsescu la lansarea candidaţilor PSD pentru euroalegeri. În ultimul moment, şeful statului a hotărât să dea curs invitaţiei PSD şi a sosit la sediul Romexpo. Unde a adus un mesaj ce nu a lăsat social-democraţii fără reacţie. ?Numai prin uninominal puteţi redeveni cel mai mare partid?, le-a transmis Băsescu, adăugând, însă: "Şi dumneavoastră aveţi nevoie să fiţi reformaţi de electorat?. Preşedintele a continuat amintind de momentul mineriadelor. ?În '90, aici se mulţumea minerilor, iar astăzi tot aici discutăm despre alegeri europarlamentare şi vot uninominal. (...) Faptul că astăzi sunteţi hotărâţi să mergeţi pe ideea uninominalului arată că aţi înţeles esenţa momentului: abia acum am ajuns să încheiem perioada de tranziţie?, a adăugat preşedintele. Discursul şefului statutului a provocat o reacţie dură din partea social-democraţilor, care au scandat la final numele lui Ion Iliescu, direct vizat de atacul prezidenţial.

Traian Băsescu şi-a început discursul asigurându-i pe social-democraţi de faptul că nu va susţine mascat PD-ul, în campanie electorală. ?Mâine începe o dublă campanie electorală şi cea mai mare eroare o fac cei care care cred că am emis decretul pentru un referendum pe uninominal în două tururi pentru a putea să particip ascuns la campania PD. Este greşit. Oricum aş fi fost un partener de campanie şi m-aş fi implicat în campanie alături de toţi care susţin europarlamentarele?, a precizat preşedintele.

Şeful statului a explicat şi motivul sosirii sale la acţiunea PSD: Uniunea Europeană este pe cale să aibă un nou Tratat de Reformă, iar Parlamentul European se va implica mai puternic în luarea deciziilor la nivelul Uniunii. În acest context, cei 35 de români care vor ajunge în Parlament trebuie să fie ?cei mai capabili să facă faţă obligaţiei de a reprezenta Europa şi abia pe urmă România?.

Avem o problemă la euroalegeri ? cum reuşim să scoatem lumea la vot
O problemă a euroalegerilor din 25 noiembrie este însă participarea cetăţenilor cu drept de vot la urne, avertizează Băsescu. ?Privesc cu îngrijorare momentul 25 noiembrie, pentru că nu este suficient dacă partidele s-au străduit să aibă candidaţi competitivi. Modul cum vom reuşi să scoatem populaţia la vot va fi adevărata problemă. O prezenţă slabă la vot ar fi un semnal interpretat ca o lipsă de interes pentru apartenenţa noastră la UE. Este responsabilitatea partidelor să convingă oamenii să iasă la vot?, a declarat preşedintele.

În replică, preşedintele de onoare al PSD a declarat că Traian Băsescu a fost lipsit total de bunăcuviinţă, atunci când a adus aminte de mineriada din 1990. Ion Iliescu a răspuns atacului preşedintelui amintind că, în acea perioadă, Băsescu ?era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, iar în 1991, la a doua mineriadă - când şi-a dat demisia Petre Roman - era ministrul Transporturilor. Aşa că se leapădă de propriul său trecut? Mie nu mi-e ruşine de trecutul pe care l-am avut şi înainte şi după 1989?, a spus Iliescu în aplauzele sălii.

ILIESCU: BĂSESCU ESTE LIPSIT DE BUNĂCUVIINŢĂ -

PSD l-a invitat joi pe preşedintele Traian Băsescu să participe în cadrul lansării campaniei partidului pentru alegerile europarlamentare. Preşedintele dat iniţial un răspuns negativ, declarând prin purtătorul său de cuvânt că invitaţia social-democraţilor i-a fost trimisă prea târziu, el având programul stabilit cu mult timp în urmă.

BĂSESCU: NU VOI PARTICIPA MASCAT LA CAMPANIA ELECTORALĂ A PD -

BĂSESCU: ÎN '90, AICI SE MULŢUMEA MINERILOR -

"ŞI DUMNEAVOASTRĂ AVEŢI NEVOIE SĂ FIŢI REFORMAŢI" -

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close