Antena 3 CNN Politică Băsescu: Cioroianu trebuia să demisioneze după afirmaţia cu "rezervaţiile din Egipt"

Băsescu: Cioroianu trebuia să demisioneze după afirmaţia cu "rezervaţiile din Egipt"

Băsescu: Cioroianu trebuia să demisioneze după afirmaţia cu "rezervaţiile din Egipt"
05 Noi 2007   •   20:33
?Poate să urle Romani Criss cât vrea, cei care comit cele mai multe infracţiuni în Italia tot românii de etnie rromă sunt?. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, invitat luni seară la televiziunea publică. De atacurile prezidenţiale nu au scăpat, pe rând, nici premierul şi nici ministrul de Externe. Măsurile luate în regim de urgenţă de Guvern au fost catalogate de şeful statului drept simple ?poveşti?. Singura măsură apreciată ca utilă este cea a garantării asistenţei juridice. Cât priveşte declaraţia lui Cioroianu potrivit căreia românii care fac de râs ţara ar trebui deportaţi în deşertul egiptean, Băsescu a declarat, tranşant: ?Cioroianu trebuia să demisioneze în al doilea minut după ce a făcut o astfel de afirmaţie?.

"Auzeam - Ministerul de Externe să facă nu ştiu ce ca să schimbe imaginea. Ce imagine să schimbi, când pe Columna lui Traian sunt ţigani care cerşesc. Aici trebuie lucrat. Putem cheltui bani pe publicitate, dar fără niciun efect".

"Sistemul actual a creat o clientelă politică şi una financiară"
O altă problemă abordată de şeful statului a fost cea a uninominalului. ?Dacă aş fi fost întrebat acum câţiva ani dacă trebuie schimbat sistemul de vot, aş fi spus nu. Evoluţiile negative ale clasei politice au dus însă la concluzia că uninominalul este singura soluţie pentru reformarea politcienilor?. În încercarea de a explica necesitatea sistemului de vot uninominal, şeful statului a declarat că ?primenirea clasei politice printr-un sistem de vot extrem de tăios? este principalul său obiectiv. Uninominalul în două tururi ar putea permite eliminarea clientelismului şi dependenţa masivă a fiecărui parlamentar de preşedintele de partid. ?Sistemul actual a creat o clientelă politică şi una financiară, pentru că se cumpără locurile?, a subliniat Băsescu.

"Varianta Pro Democraţia este un fals"
În ceea ce priveşte proiectul de lege privind votul uninominal al Pro Democraţia, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, el ?nu rezolvă problemele?. Preşedintele nu a ezitat să atace încă o dată acest sistem, declarând că este rezultatul unor negocieri care i-au diluat substanţa. ?Ştiu că varianta pe care o propun nu este perfectă, dar este trăioasă. Varianta Pro Democraţia este însă un fals?.

?Avem o clasă politică al cărei mandat a expirat"
Întrebat care este totuşi miza uninomanului şi a referendumului de pe 25 noiembrie, şeful statului a replicat: trecerea de la democraţia de tranziţie la democraţia adevărată. ?Avem o clasă politică al cărei mandat a expirat. Şi eu provin din această clasă politică?. Clasa politică actuală şi-a încheiat misiunea, în opinia lui Traian Băsescu. ?Ea a avut două obiective: intrarea României în NATO şi în UE. Este evident că actuala clasă nu are capacitate să valorifice existenţa României în UE?, a conchis preşedintele.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close