Antena 3 CNN Politică Băsescu: Memorandumul cu Rompetrol este valabil, Ponta să şi-l asume prin HG, dacă simte nevoia

Băsescu: Memorandumul cu Rompetrol este valabil, Ponta să şi-l asume prin HG, dacă simte nevoia

Băsescu: Memorandumul cu Rompetrol este valabil, Ponta să şi-l asume prin HG, dacă simte nevoia
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Noi 2013   •   21:37

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că memorandumul cu Rompetrol rămâne valabil, în condiţiile în care Preşedinţia nu l-a atacat la CC pe fond, el arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin HG, "dacă simte nevoia".

"Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume cu toţi cei 400 de milioane de dolari care i-a făcut cadou companiei Rompetrol, va trebuie să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul şi-l pune în aplicare. Că asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus să semneze şi el a scăpat de semnătură", a spus Băsescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul că a vrut "să o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

"Exact ca la Roşia Montană. Vrea să se acopere neasumându-şi responsabilitatea pentru acţiuni guvernamentale clare, fără echivoc. Aici problema nu e că are cineva ceva cu premierul, să fie supărat că nu-şi asumă răspunderea. Problema e ce facem în relaţia Executiv-Parlament? Dacă problemele Executivului le dăm Parlamentului să le transforme în lege, cum mai controlează Parlamentul Executivul? Este un conflict major constituţional peste care nu se poate trece", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că el nu a atacat la CCR decât tangenţial conţintul memorandumului. El a spus că pe conţinut, memorandumul a fost atacat la Curte de un grup de parlamentari în luna iunie.

Băsescu a spus că "atacul" său la Curte, în afară de câteva observaţii tehnice pe conţinutul memorandumului, a vizat, pe fond, tratametul egal care trebuie aplicat persoanelor şi companiilor în România.

Decizia CC de neconstituţiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat şi Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza dacă memorandumul rămâne în vigoare, dar a spus că se pot pierde locuri de muncă şi venituri la buget.

Băsescu: Ponta e ca Agamiţă Dandanache; declaraţiile sale privind Rompetrol ridică probleme


Preşedintele a precizat că declaraţiile premierului Victor Ponta pe tema memorandumului cu Rompetrol şi a atacării la CC ridică foarte multe probleme, el apreciind că Ponta e "ca Agamiţă Dandanache".

"(...) iar declaraţiile premierului pur şi simplu îmi ridică foarte multe probleme (...) E ca Agamiţă Dandanache. El trebuia să ştie, ca şef de Guvern, care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de parlamentari şi care a fost conţinutl întâmpinării la Curte făcut de Preşedinţie", a spus Băsescu.

Şeful statului a apreciat că premierul Victor Ponta se află într-o confuzie în ceea ce priveşte cele două "atacuri" la Curte privind memorandumul Rompetrol şi că este incapabil săă înţeleagă legile şi Constituţia.

"Spune domnul prim-minisitru că nu doreşte să comenteze faptul că în luna iunie o lege a fost declarată constituţională şi în luna decembrie neconstituţională. Remarca consolidează confuzia în care se află premierul, incapacitatea de a înţelege legile ţării şi Constituţia, incapacitatea de a face deosebire între conţinutul a două intervenţii la Curte", a spus Băsescu.

"Ăsta-i ghinionul! Când îţi obţii doctoratul fără să ştii ce scrie în el, nici măcar jurist bun nu poţi să fii. Asta e, doctori în drept...", a adăugat şeful statului.

El a menţionat că doreşte să lămurească acest aspect pe care premierul îl vede ca pe un dezastru.

"Aş vrea să lămuresc acest aspect pe care premierul îl vedea ca pe un dezastru - respingerea de către Curte a Legii de aprobare a memorandumului. Eu vreau să-l încurajez. El trebuie să fie optimist pentru că memorandumul a rămas în vigoare", a spus Băsescu, arătând că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare.

Citiţi şi AVERTISMENTUL lui Băsescu: Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul. E foarte posibil să-l atac şi la CC

×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close