Antena 3 CNN Politică Băsescu: modificările Codului Penal i-ar scoate de sub urmărire pe Patriciu, Tender...

Băsescu: modificările Codului Penal i-ar scoate de sub urmărire pe Patriciu, Tender...

Băsescu: modificările Codului Penal i-ar scoate de sub urmărire pe Patriciu, Tender...
20 Noi 2007   •   16:53

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii care prevede modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală. Modificările Codului Penal vizează subordonarea interesului public către interesul personal al celor cercetaţi sau judecaţi în legătură cu săvârşirea de infracţiuni, a avertizat Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni. ?Este o acţiune fără precedent ca un Parlament să subordoneze interesul public interesului presupusului infractor?. Băsescu a calificat modificările aduse legii drept acte de protecţie faţă de clientela politică. "Dacă astăzi aş fi promulgat această lege, ieşeau de sub urmărie penală Dinu Patriciu, Ovidiu Tender, Radu Mazăre, Adrian Năstase, Codruţ Şereş, Decebal Traian Remeş, Paul Păcuraru, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Şerban Mihăilescu".

ATACUL PREŞEDINTELUI:

Preşedintele a adăugat că aproape toate amendamentele aduse textului legii vizează accentuarea drepturilor persoanelor învinuite sau inculpate şi restrângerea gravă a prerogativelor persoanelor însărcinate cu rezolvarea acestor cauze. În opinia sa, aceste modificări sunt de natură să genereze o disoluţie a instituţiilor statului şi să afecteze securitatea naţională.

Reacţia celor acuzaţi
Nominalizat de preşedinte la categoria inculpaţi, ministrul Justiţiei spune că el i-a cerut demult să respingă de la promulgare aceste modificări. Tudor Chiuariu s-a ferit să comenteze asocierile făcute de preşedinte.

Dinu Patriciu a calificat afirmaţiile preşedintelui drept o ?ciobăneală electorală?. Omul de afaceri i-a cerut lui Băsescu să facă dovada tehnică a modului în care modificările textului legii ar putea duce la scoaterea sa de sub urmărire penală. ?Dacă o face, concediez avocaţii şi-l iau pe el?, a comentat Patriciu.

Senatorul Şerban Mihăilescu a negat că ar putea intra în categoria celor ?favorizaţi? de o eventuală modificare a codului penal. ?Nu am nicio treabă cu aşa-zisele prevederi. Cei care îi dau foile nu cunosc nici macar ABC-ul jurismului?.

Nici Ovidiu Tender nu a primit prea bine discursul preşedintelui. ?Vă garantez că Băsescu a fost probabil informat greşit, pentru că avocaţii mi-ar fi adus la cunoştinţă o asemenea posibilitate?, a declarat el pentru Antena 3. ââ

Atacul preşedintelui vine la doar câteva zile de la avertismentul primit de România de la ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman. Cu cinci zile în urmă, Taubman trimitea un semnal de alarmă politicienilor români. Obiectul îngrijorărilor: noua formă a Codului penal şi a Codului de procedură penală, dar şi lipsa de transparenţă cu care au fost adoptate textele. Ambasadorul aprecia atunci că noile formulări ale legilor ar avea un impact negativ grav asupra derulării anchetelor, pentru că sunt eliminate procedurile folosite atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

Modificările sunt cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Camera Deputaţilor, cu unele amendamente, în 22 octombrie. Legea a fost trimisă la promulgare pe 5 noiembrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close