Antena 3 CNN Politică Băsescu nu se "grăbeşte" cu revocarea lui Nica şi propune Coaliţiei ministru independent sau din opoziţie la Interne

Băsescu nu se "grăbeşte" cu revocarea lui Nica şi propune Coaliţiei ministru independent sau din opoziţie la Interne

Băsescu nu se "grăbeşte" cu revocarea lui Nica şi propune Coaliţiei ministru independent sau din opoziţie la Interne
29 Sep 2009   •   14:23

Preşedintele Traian Băsescu le propune partidelor aflate la guvernare două soluţii pntru şefia MAI: fie un ministru independent, fie unul provenit din opoziţie. în cadrul medierii la care au fost invitaţi cei doi şefi ai partuidelor de guvernământ, preşedintele le-a oferit un nou răgaz pentru a se gândi la propunerea făcută şia o discuta cât mai repede în cadrul biroului coaliţiei. Ca atare, şeful statului nu a semnat decizia de revocare a ministrului Dan Nica.

"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.

El a opinat că această soluţie va linişti PSD şi PDL cu privire la Ministerul de Interne. Băsescu a subliniat că speră ca cele două partide de la guvernare să găsească o soluţie pentru şefia MAI, în coaliţie, precizând, fără a spune explicit dacă a semnat sau nu revocarea lui Dan Nica, că preferă să nu se grăbească. el a luat însă apărarea premierului Emil Boc, recomandând celor doi lideri de partide să-şi stăpânească presiunile politice din partide.

"Atunci când premierul nu mai doreşte un ministru în echipă, este clar că remanierea trebuie să aibă loc", a susţinut Băsescu, îndemnându-i să găsească soluţii de coabitare.

Şeful statului a criticat modul în care reprezentanţii celor două formaţiuni politice de guvernământ au interacţionat după anunţul intenţiei de revocare a ministrului Dan Nica. Preşedintele a avertizat că imaginea MAI şi a personalului care deserveşte această instituţie a fost prejudiciată de declaraţiile politice şi injuriile care au însoţit lupta politică din ultima vreme pentru controlul ministerului în cauză.

?Mi se pare nepermis să suspenzi dialogul de ieri dimineaţă când primul ministru şi-a exprimat intenţia de revocare. Cele două partide deşi au un protocol nu au mai discutat, au corespondat prin presă preferând de multe ori să uzilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora. Solicitarea mea către cei doi preşedinţi de partide au fost să organizeze cât mai rapid întâlnirea coaliţiei pentru a discuta despre soluţii. În acelaşi timp am precizat ceea ce dealtfel şi reprezentanţi ai celor două partide au menţionat public de câteva ori şi anume faptul că preşedintele României nu este parte a acordului dintre cele două partide. Relaţia mea cu guvernul, dar şi cu cele două partide nu funcţionează decât în prevederile constituţionale. În momentul de faţă prin declaraţiile făcute de diverşi lideri pe diverse paliere, au reuşit să discrediteze în mod nemeritat activitatea MAI şi a celor circa 200.000 de oameni care lucrează în acest minister? a explicat şeful statului motivele pentru a carea venit cu propunerea instalării unui indepndent sau a unui reprezentant al opoziţiei în fruntea acestei instituţii.

Emil Boc a transmis propunerea de revocare din funcţie a lui Dan Nica la Palatul Cotroceni, susţinând că liderii PSD nu au venit cu niciun nume pentru ocuparea acestor funcţii.

Antena3.ro





×
Subiecte în articol: cotroceni Mircea Geoană Emil Boc
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close