Antena 3 CNN Politică Băsescu: O revizuire a tratatelor UE este iminentă. România poate negocia dacă îşi face treaba la ea acasă

Băsescu: O revizuire a tratatelor UE este iminentă. România poate negocia dacă îşi face treaba la ea acasă

Băsescu: O revizuire a tratatelor UE este iminentă. România poate negocia dacă îşi face treaba la ea acasă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    29 Mar 2013   •   12:18

Preşedintele Traian Băsescu susţine că o revizuire a tratatelor Uniunii Europene este iminentă, subliniind că şansa ţării noastre o reprezintă accelerarea procesului de integrare şi că România poate negocia doar dacă "îşi face treaba la ea acasă".

"O revizuire a tratatelor Uniunii este iminentă. Am convingerea că în următorii 2-3 ani, deşi numai ce a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, tratatele Uniunii se vor revizui din nou, pentru adaptare la realităţi. Şi vor fi două realităţi: realitatea statelor performante şi realitatea statelor neperformante. De aceea, România trebuie să-şi fixeze priorităţile de integrare ca fiind cele mai mari priorităţi ale ei, şi aici vorbesc de consolidarea statului de drept, vorbesc de crearea condiţiilor pentru intrare în zona euro şi despre intrare în zona Schengen. Sunt trei elemente fundamentale care ne pot duce sau nu la o integrare în timp util, până la începerea discuţiilor despre revizuirea tratatelor Uniunii. Îmi este clar că sunt state care nu vor să mai plătească pentru statele care nu se integrează", a spus Băsescu, vineri, la Congresul Avocaţilor.

Potrivit preşedintelui, semne de întrebare cu privire la statele neperformante sunt ridicate în cancelariile europene, chiar dacă nu sunt formulate public.

"Şansa României este un proces rapid, accelerat de integrare, care, dacă mă refer la statul de drept consolidat, vizează nu numai legislaţia, vizează nu numai respectarea normelor europene, vizează şi standardele morale ale politicului. Este greu pentru un european să înţeleagă de ce un parlamentar trebuie protejat în faţa legii penale mai mult decât un om oarecare. În afară de convingerile lui, nici parlamentarul nu poate fi mai protejat decât un cetăţean obişnuit. Este dificil să punem presiune şi să dăm impresia că standardele politice se pot negocia. România poate negocia atunci când îşi face treaba la ea acasă", a adăugat preşedintele.

Citeşte şi Traian Băsescu: Vă garantez că nu voi accepta niciodată în România măsuri ca în Cipru

Băsescu: Eu nu ştiu vreun dosar care să fi fost făcut la comandă


Preşedintele Băsescu: Desemnarea procurorilor trebuie asumată







×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close