Antena 3 CNN Politică Băsescu: Olteanu e un jalnic exponat al tinerei generaţii de politicieni

Băsescu: Olteanu e un jalnic exponat al tinerei generaţii de politicieni

Băsescu: Olteanu e un jalnic exponat al tinerei generaţii de politicieni
12 Dec 2007   •   16:31

Legea uninominalului pe care Executivul şi-a asumat răspunderea, şi pe care Curtea a declarat-o astăzi neconstituţională, este ?o minciună promovată de Guvern şi de domnul Pârvulescu?. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care s-a lansat într-un atac virulent la adresa premierului şi a Pro Democraţia. Într-un discurs susţinut la Cotroceni, preşedintele a declarat că uninominalul a fost utilizat de Guvern şi de Pro-Democraţia într-o campanie de deturnare a participării românilor la referendum. A urmat o serie de acuzaţii fără precedent la adresa analistului Cristian Pârvulescu, fostul preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia. ?Personal, îl voi crede pe Pârvulescu şi analizele sale după ce soţia sa nu va mai lucra la Palatul Victoria?.

"Cristian Pârvulescu este o mare dezamăgire"
?Nu este un atac la persoană, ci o mare dezamăgire. Nu pot crede că Pârvulescu nu a ştiut ce face cu elementele de neconstituţionalitate din această lege?, a continuat Băsescu. Motivul acestui atac îl reprezintă riscul la care preşedintele ar fi putut fi expus, în ipoteza promulgării unei astfel de legi necontituţionale, a argumentat şeful statului. Se puteau desfăşura alegeri în baza acestei alegei, iar abia apoi legea să fie atacată, ceea ce putea duce la invalidarea alegerilor.

"Olteanu ar trebui să demisioneze"
Dar atacurile prezidenţiale nu s-au oprit aici. Următorul pe lista lui Traian Băsescu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Acesta a fost calificat de şeful statului drept ?un jalnic exponat al tinerei generaţii de politicieni?. Băsescu a continuat prin a spune că ?funcţia pe care o are este mult prea înaltă faţă de cinstea pe care o are faţă de cetăţeni. (...) Vă asigur că este doar un exemplar nereuşit şi că nu comportamentul domniei sale caracterizează tinerii politicieni". A urmat apoi sugestia depunerii unei demisii de la şefia Camerei Deputaţilor.

Soluţia la uninominal: Reluarea proiectului PSD şi abandonarea varianteu Guvernului
Preşedintele a vorbit şi despre soluţiile pe care politicienii le au acum, în ceea ce priveşte uninominalul. Una dintre ele este revizuirea legii pe care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea. A doua variantă, ?care eu cred că e cea corectă şi responsabilă?, a adăugat Băsescu, este ca această lege să fie abandonată. Poate fi luat proiectul depus de PSD în 2005 şi trecut rapid prin cele două Camere sau să se găsească o soluţie între propunerea PSD şi cea pe care a depus-o deja PD-ul la Parlament. Preşedintele a precizat, însă, că ?varianta PSD e mai bună decât cea depusă de PD la Parlament, dar este problema partidelor ce vor hotărî?.

REACŢII

Cristian Pârvulescu: Soţia mea lucrează în guvern de pe vremea lui Stolojan -
?Interpretarea preşedintelui Traian Băsescu este una personală şi scoasă din context. Soţia mea lucrează la Guvern din 1992, când prim-ministru era Theodor Stolojan. Încercarea de a introduce un astfel de element în discuţie este deplasată?, a declarat Cristian Pârvulescu.

În ceea ce priveşte reformarea clasei politice, Pârvulescu susţine că, personal, consideră în continuare că aceasta are toate şansele de a se realiza în jurul proiectului iniţiat de Pro Democraţia, ?singurul act normativ care a întrunit consensul clasei politice?.

Bogdan Olteanu: Cererea preşedintelui ca eu să demisionez este o glumă proastă -
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a catalogat cererea preşedintelui de a demisiona drept ?o glumă proastă?. Olteanu a adăugat că scrisorile trimise de el preşedintelui nu conţineau minciuni sau adevăruri, ci argumente în favoarea votului uninominal. ?Traian Băsescu nu are o stăpânire corectă a cuvintelor, analizele nu pot să fie adevărate sau mincinoase, eu am dus nişte argumente în favoarea votului uninominal?, a declarat Olteanu. Mai mult, liderul deputaţilor a adăugat că nu are ?nicio pretenţie de la Băsescu?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close